Aktivera Search Console fd webmaster tools

Händer det nåt mysko med webbplatsen? Vad använder besökarna för begrepp när dom söker efter siten? Vill du veta det så ska du aktivera Google Search Console. Från Google Analytics kan du genom en genväg komma in i Google Search Console och lägga till din webbplats, eller egendom som det kallas för. Om du är inloggad i Analytics så är det skitenkelt att verifiera din webbplats, tryck bara verifiera så vips är det klart.

Tänk på att det tar ett tag innan du har några data, läs gärna på mera och följ tipsen Google ger dig i verktygen!

Search Console

Google Search Consol hette tidigare Google Web Master Tools. Det är ett verktyg som jag tycker alla ska använda. Man får ganska vettiga tips här om hur webbplatsen beter sig på nätet.

Adressen till det här utmärkta verktyget är: https://www.google.com/webmasters/tools och du måste ha ett googlekonto för att kunna logga in din. Väl inloggad kan du verifiera din webbplats antingen genom Google Analytics eller så genom guider som finns på den här sidan. Du kan lägga till flera webbplatser/egendomar i Search Console. När du väl fixat det kan det se ut så här:

Jag går inte in i detaljerna på det här, men det finns några grejer som jag tycker är viktiga att tänka på då du loggat in här och känner frustration…

  1. Tålamod. Jo, återigen… DU BEHÖVER INTE registrera någon site i någon sökmotor. Jag gjorde inte det och ändå dök jag upp här, fast det tog tid. Jag tror det tog uppemot två veckor innan det började hända någonting här.
  2. Strukturerade data, så fort någonting lyser fel kan man ju bli tokig. Det är inte fel på dig, eller din site om det börjar visas ”fel” i strukturerade data. Det går att fixa, efter du fixat, ha tålamod, siffrorna går att vända 🙂
  3. Genomsökningsfel. Hittas några fel, kolla upp dom
  4. Säkerhetsproblem, KOLLA verkligen upp dom. Du kan även få mail från Google om det uppkommer säkerhetsproblem.
  5. Webbplatskartor, börjar du ha en lite större site, skicka in den. (shit, måste ju skriva ett inlägg om det…)

Till sist sökanalysen

Här ser du vad besökare hos Google har sökt efter när din site visats i deras resultat. Det kan vara ganska underhållande ibland att kolla på faktiskt. Du ser också var i sökresultaten du hamnar i med vissa ord, samt hur många som klickat på ett resultat och hamnat på din site och så vidare. I skrivandets stund kan jag stoltsera med att jag drivit 15 klick till min enkla hemsida, tack för det 🙂

Mobila enheter

Jo, det är rätt viktigt att kolla om siten funkar bra i mobilen, här ser du det!

Vill du veta mera?

Skitenkelt, skaffa en webbplats och ett gratiskonto hos Google och börja prova dig fram!