Skapa kontaktformulär

När du byggt upp din hemsida en bit kan det ju vara kul om du kan göra ett formulär så att dina besökare enkelt kan kontakta dig. Du kan också bygga formulär som har andra syften, tex om någon är intresserad av en produkt, eller om du gör en undersökning där du kan ställa frågor osv.

För att fixa det här behöver du som sagt fixa in en plugin eller ett tillägg på din hemsida.

Jag har googlat lite och surfat runt och kollat på olika formulärfunktioner, det finns en hel del att välja bland. Bland de populäraste just nu är Contact Form 7, Caldera Forms och Gravity Forms och det finns förstås ännu flera att välja bland.

Jag kommer inte utvärdera dom på något sätt, i alla fall inte än, det kanske kommer framöver. Nu behöver jag installera ett formulär, dels för att det ska gå kontakta mig, sen även för att jag vill testa lite spårningsverktyg genom Google Tag Manager.

Installerar Caldera Forms

Jag bestämde mig för Caldera Forms för att de två andra på min önskelista har jag redan testat i andra sammanhang. Jag kanske för göra ett litet test och utvärdera dessa vid tillfälle.

Som vanligt hittar du plugins under tilläggsmenyn och sök, sen installerar du det och aktiverar och kör
!

Väl installerat och aktiverat ser du funktionen dyka upp i din vänstermeny i admin.

Om du läser guiden lite så går det kortfattat ut på att skapa ett formulär, koppla sen en sk kortkod till en sida eller ett inlägg så ska den synas där!

Problem

Ja, jag fick problem förstås direkt. Det första enkla formulärfältet skiter sig för mig just i Firefox. Har frågat på lite forum som faktiskt är hjälpsamma. Det handlar om att fixa i css som det så fint heter. Jag har ännu inte kommit upp i nivån från gedigen normalanvändare till fullfjädrad css-utvecklare så jag har mao två val.

  1. lära mig mera om css och fixa problemet.
  2. installera ett annat plugin.

Jag tar alternativ 2 helt enkelt. Jag har nog mycket med att lära mig än så länge om funktioner och finesser så jag anser jag inte iaf än behöver gå in på djupet av css.

Så här såg formulärfälten ut förresten efter jag fyllt i dom i firefox, crom fixade det utan problem.

Så, bort med Caldera Forms och in med Contact Form 7 då!

Så, det gick enkelt att installera och fungerar bra även i firefox. DOCK måste jag säga att jag gillade gränssittet i Caldera bättre än Contact Form.

När det gäller formulär kan det vara värt att veta att många av dom finns också inbyggda och integrerade i sidbyggare som tex Elementor idag. Viktigt att tänka på gällande all typ av mailskickande från WordPress att installera ett plugin som autentiserar sig och skickar e-post på ett bra och säkert sätt.