Bordsprojektet del 6

Bordsprojektet del 6

Det är nu hög tid att blanda ihop epoxin med härdaren och testa! Jag började med att blanda ca 500 gram med härdare, dvs i praktiken halva förpackningen. Jag använde en vanlig köksvåg så jag blandade exakt på grammet! Därefter skulle dessa två komponenter röras om ordentligt i ca 2-3 minuter vilket jag gjorde. Blandningen hällde jag upp i en ”rollerlåda” och sedan tog jag en billig vanlig standardpensel och började arbeta.

Epoxin började koka!

japp, jag hann förstås ungefär halva bordet, sen började det bli en geleaktig yta i burken jag jobbade med och några sekunder senare började härdsmältan, allting kokade och det blev så varmt det brände genom handskarna och det slutade med en lite poff med en rejäl rökpelare.

epoxi fail

En närbild på katastrofen på en av iläggsskivorna.


Strykning 2 av Epoxi på bord

Då, efter ett dygns torka så gav jag mig på andra varvet, nu fylld av nya erfarenheter som tex:

  • Blanda LITE åt gången, går relativt fort att blanda mera så du et
  • Häll ut allt på ytan direkt och arbeta där
  • Dela en slätstrykare och använd den för att fördela epoxin över objektet
  • Använd en liten billig pensel för bordskanterna, försök undvik dropparna som lätt kan bildas
  • Slipa objektet mellan gångerna, med tunnare å tunnare sandpapper. Det kändes för jäkligt första gången tyckte jag eftersom den fina ytan i praktiken demolerades och blev helt sandpappersmatt, men det försvinner i nästa strykning
  • Epoxin jag jobbade med är i princip luktlös, en svag doft an hasselnötskräm tyckte jag mig känna
  • Använd en varmluftspistol för att ”bränna” bort luftbubblor, det fungerar!

 

Epoxi bord

Efter andra varvet epoxi

Strykning 3 av Epoxi på bord

Ja, om jag läst på rätt ska man köra tre gånger, vilket jag också gör då. Gick ju bara fint!

epoxi bord efter tredje varvet

Bordet efter tredje varvet

Nu anser jag att det räcker med epoxi på bordet. Det blev riktigt bra tycker jag. Den kvaddade iläggsskivan låter jag vara tills bordet är klart så tar jag den sen. Nu får det här torka. När det är klar blir det dags att försegla ytan med en speciell fernissa avsedd att skydda bordet från uv-strålning och blekning/förgulning.

 

 

 

niklas

    Kommentarer inaktiverade.