Dollarkursen

Tycker ekonomi är rätt intressant och kan notera att senaste tiden har dollarkursen sjunkit en hel del i förhållande till Svenska kronan. Från cs 10,40SEK till tidigare idag just under 9 kr. Det går ju spekulera hur mycket som helst kring detta, men jag tycker de grundläggande teoretiska kunskaperna är bra att ta fram sådana här gånger. Om det finns för mycket av någonting så minskar värdet av detta i andras ögon, oavsett vad det är. Typ tillgång och efterfrågan.

Mycket bär i skogen, som hjortron, hallon eller blåbär brukar göra så att kilopriset på bären minskar och tvärtom. Ett Oår i skogen kan ge höga priser på vår skogs guld.

Ta dig en titt på dollartillgången på feds site här och bilda dig en egen uppfattning.

fed money stock

Det går tydligt notera att pengamaskinen startat igång i samband med covid-19 och de ekonomiska stimulanserna som kickat igång kring detta. Naturligtvis har ju eu-zonen, inklusive Sverige också stimulanspaket, men i USA tog man tydligen i rejält av vad jag kan förstå i och med detta.

Importera eller exportera

Det kan snart bli billigt att åka till staterna, köpa grejer därifrån osv, men de finns förstås en baksida med detta också för våra exportföretag som i så fall tjänar mindre på detta.

Inflation eller deflation

Har även försökt mig till att läsa på om inflationsprognoser, hyperinflation respektive deflatiosscenarior. Men här törs jag inte spekulera i någonting faktiskt, annat än vad man ser här att det finns en väldig massa mera dollars i omlopp nu än tidigare och sitta och fundera vad det innebär..

De flesta superekonomer verkar för övrigt ha semester vad jag förstår, så det kommer bli intressant att följa detta till hösten och se var vi hamnar.