Ryssland har nu verkligen skitit i det blåa skåpet. Putin har alltså beordrat en sk partiell mobilisering. Detta innebär vad det verkar allmän mobilisering i flera städer längre bort i landsbygden. Flera hundra tusen man slits från sina arbeten och sina familjer ut i ett krig. Dåligt förberedda och dåligt utrustade samtidigt som vintern är i antågande. Den redan nedåtgående spiralen blir allt större. De redan demografiska utmaningarna detta jätteland hade har nu blivit ännu större. VEM kan vilja sätta barn till denna oroliga tid i den här fasciststaten? Dessutom, om en stor del av männen i fertil ålder skickas till okända öden kommer det att bli en katastrof. Detta är Rysslands sista stora krig vi ser nu innan kollapsen och den kommer att göra ont, tyvärr i hela Europa.

Stora förluster för Ryssland det gångna dygnet, bild från Kyiv Independent

När en folkligt vald ledare i en demokrati tar omfattande beslut som i princip rör hela befolkningen borde man ha en känsla av att det här gör vi tillsammans, inte som nu, man flyr Ryssland på grund av detta. Aldrig har ledning och folk stått så långt från varandra. Jag fattar inte riktigt hur detta gått till. Rent ut sagt makalöst.

Ryssland är troligtvis det enda landet i världen som har en befolkning som FLYR landet på grund av att man invaderat ett annat land, inte för att man själva blir invaderade.

//Twitteranvändare
Ryska män vid gränsen till Georgien

Om det nu vore så att landsmännen känner att man vill kämpa för sitt fosterland borde den här kön gå till närmaste rekryteringskontor och inte ut ur landet. Tilläggas bör att bilkön till gränsen var igår 16km lång.

Det har också visat sig att många tvångsrekryterade nu kommer att med extremt kort varsel föras till frontlinjerna och där, dåligt utrustade få möta ett utbildat, utrustat och väl motiverat ukrainskt försvar. Det kommer bara gå på ett sätt, käpprätt och helvete.

Men sen då?

Ja, som bekant med historien kan vi ta på oss nerdglasögonen och titta på hur det såg ut vid andra världskrigets slut. När de allierade styrkorna närmade sig Tyskland från flera olika håll. Dom nöjde sig inte med att stanna vid de av Tyskland utsatta nya gränser för tredje riket. De gick all in och besegrade helt enkelt tyskarna på deras egen mark i Berlin.

Jag funderar hur det ska bli nu. Ukraina, stödda av väst, motiverade av att försvara sitt fosterland till det yttersta och till sista kvadratmetern nu.. Ska dom verkligen stanna vid den gamla Ryska gränsen och nöja sig där, eller måste man in i Ryssland för att få stopp på Terrorn? Jag undrar om det kan bli svårt i alla fall just nu. Som bekant är ändå Ryssland ett enormt stort land och historiskt har det av uppenbara skäl varit svårt att erövra.

Jag spekulerar:

Putin kommer efter dessa fejk-referendum-valen att utse Donetsk, Luhansk, Krim, Zaporizhzhia och Kherson till ett nytt ”federalt diskrikt” i Ryssland. Oavsett nu att man röstat där män med automatvapen pekat var du ska kryssa i så kommer detta från oktober vara en del av nya Ryssland… Tycker han.

En stor del av övriga världen, inklusive Ukrainarna själva anser förstås att dessa val ska ogiltigförklaras och förkastas. På många sätt känns detta nästan som ett barn som tar ett annat barns leksak och skriver sitt namn på det för att anse och visa för alla att det minsann tillhör denne.

Men, oavsett vad vi tycker så tycker nog Putte detta ändå. Och i och med att han tycker det så skickas denna enorma mängd inkallade män till dessa regioner för att försvara Rysslands fana. Busslaster med inkallade har redan noterats på Krimhalvön och i städer just öst om Ukrainas gräns. Det är som upplagt för en mindre storm. Det kommer att bli betydligt högre antal dödade varje dag. Jag tror Putin kommer bli allt mera desperat. Ryssland kommer sakta börja krackelera från insidan när kriget till slut hinner ikapp större delen av befolkningen och de som tidigare varit förskonade från detta faktiskt medvetet eller omedvetet blir indragna..

Det här kommer, tillsammans med annalkande höst och vinter i regionen trots allt troligtvis skapa en stilleståndslinje med nedgrävt försvar. De inkallade får äntra ukrainskt territorium bara pga dessa val som medger att dom försvarar området.

Ukraina kommer fortsätta banka på och nöta ner både infrastrukturen, försörjningslinjerna och på så vis mala ner den ryska moralen. Långräckviddigt precisionsartelleri kommer att knäcka dom sakta men säkert och Ryssarna får till slut backa ur och Ukraina befriar sitt land. Det kommer nu ta betydligt längre tid än förväntat och kommer att ske betydligt mera kostsamt i form av liv och sak. Rysslands befolkning tar en djupdykning i diket under detta och nästkommande år. Produktionen kommer nästan helt att stanna av.

Det jag knapp vågar tänka på är ju huruvida kärnvapenkortet kommer att plockas fram av Ryssland. Det känns just nu som att jag spekulerar i ett Nej. Det skulle inte förbättra deras relationer någonstans. Det skulle inte ge större strategiska fördelar i kriget och det skulle inte förbättra opinionen i hemlandet. Däremot kommer hot och varningar kring kärnvapen att användas mera frekvent. Det kommer att ta en vinter, en vår och en sommar till innan jag tror vi ser slutet på det här. Om det inte är början på slutet vi ser redan nu..

Det som gör att det ilar lite i magen var att samma tankar som med kärnvapnen hade jag i februari innan invasionen. Inte kan han väl vara så dum att göra de där, och så gjorde han det? Jösses.

Idag har vi också fått reda på att det troligtvis skett explosioner som saboterat Nord Streams gasledningar mellan Ryssland och Tyskland. Vem tjänar på att utföra sådana sabotage?