Dags att kliva in i 2024

Med 2024 just ingånget tyckte jag det var dags att uppdatera bloggen med lite ny design och kliva in i nya temat för WordPress. Det känns lite spännande att prova på alla roliga funktioner som finns och det känns som att om man får snurr på twentytwentyfour. Jag får känslan av att sidbyggare inte kanske längre är så nödvändiga om man fattar grejen med detta.

Devsidans utveckling

Jag vet många har funderingar kring hur man ska testa grejer, utveckla grejer eller uppdatera saker i WordPress utan att påverka livesiten. I vaia.cloud kan du enkelt ta en klon av din befintliga WordPress, kicka igång den på en url bakom din riktiga sida och testa både design, php-uppdateringar eller pluginfix utan att påverka nuvarande siten. Så här gjorde jag:

Skapa kopia av min WordPress site

  1. logga in i vaia.cloud
  2. letade åt min webbplats och valde copy site (det går också gå in på tjänsten och välja create new pod om du vill göra en devpod bara)

Nu har du en helt ny site som är en klon på din befintliga site som du kan jobba vidare med. Jag valde också att direkt lösenordsskydda siten för att inte bli dubbelindexerad av sökmotorer och annat. Den här siten har jag grejat med utimella och bland annat försökt lära mig nya temat.

När siten är klar är det bara att ta bort domänen från gamla siten och lägga till den eller dom till nya siten. Om du har skapat en ny pod på din befintliga site kan du enkelt köra en ”swap to live” för att byta plats på poddarna utan att fippla med domänerna. Superenkelt!

Bilden visar mitt nya podnamn på servern samt att dns och https fungerar, samt vilken av mina domäner som är huvuddomän. Den gamla siten/poden finns naturligtvis kvar och den har jag lösenordsskyddat till att börja med, sen kan den tas bort.

Ha en god fortsättning på det nya året!