Jag tänder till ibland. Jag blir så vidunderligt irriterad på folk jag ser kastar skräp omkring sig. Idag när jag cyklade hem på lunchen va en kille före mig och gick över Lillåbron i Sorsele. Precis framför mig öppnar han en Daim och kastar nonchalant pappret på backen. Jag, med blodsockret i botten kan inte annat än reagera. Hårt, argt å direkt. Killen fick sig en utskällning helt enkelt och fick vackert plocka upp efter sig.

I Sverige har vi förbud mot nedskräpning!

15 kapitlet, paragraf 26 miljöbalken
”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.”

Nedskräpningsboten

När det gäller nedskräpning som är mindre allvarlig kan polisen bötfälla på plats, så kallad nedskräpningsförseelse. Boten är på 800 kronor. Enligt Riksåklagarens föreskrifter är handlar det om då någon skräpat ned med små mängder skräp, till exempel snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor, olika typer av dryckesförpackningar, engångsgrillar och andra engångsartiklar. Om det handlar om en obetydlig nedskräpning i förhållande till det skyddssyfte som lagen har ska nedskräpningen bedömas som en ringa förseelse, som inte är straffbar.

Mera om detta finns att läsa på Internet, skräpmarodörer borde kunna läsa sig till sånt här!

Varför?

Varför skriver jag om det här? Jo, helt enkelt för att jag känner mig tvingad, har ett fritt ord och lever i ett fritt land. Man brukar ibland säga att folk ibland lever som om man har extra liv på banken att hämta ut…. Det tycker jag väl må va hänt, men när man lever som om vi har några extra jordklot runt hörnet så tänder jag till. Om nu detta beror på att jag börjar bli gammal eller nåt vete rackarn, men vad har hänt med ”oss” människor?

Det ser rent för djävligt ut och jag har sett och kan notera att det finns folk som slänger, men även tack å lov flera som plockar skräp. Hur kommer det sig att det blivit så här?

I min ungdoms dagar var det olika kampanjer i skolan och i hemmen. Inte röka, spola kröken, narkotikafritt Sverige mm, där vi fick lära oss, eller i alla fall försökte skola och föräldrar lära oss vad man ska göra respektive inte göra. Nu vet jag inte vad som händer i hemmen och i skolan. Pratar vi inte med våra barn och ungdomar längre om sånt här? Vad är problemet? Stoppa i fickan å kasta i sopkorgen hemma!

Problem

Tyvärr har jag varit med om skräpkastande för mycket nu tycker jag, vid tre tillfällen har jag fått tända till och alla tre tillfällen har det handlat om utlandsfödda människor. Det kan vara slumpen, för jag är ju inte ute jämt på cykeln, men jag personligen funderar ju om nysvenskarna inte får lära sig återvinning och skräphantering när dom kommer hit? Eller skiter dom fullständigt i att ta hand om sitt skräp och häller påsarna (eller kastar påsarna) vind för våg rakt i Lillån från bron?

Jag kommer att fortsätta säga till personer som skräpar ner i naturen, oavsett om det är en ung eller gammal människa, svart eller vit och hoppas du som läser detta blir stärkt och vågar säga till du med nästa gång det inträffar.. Punkt.

Hållbarhetsveckan

Sorsele Kommun skriver på sin hemsida om hållbarhetsveckan. Jag tycker att i så fall kan vi ju börja med en utbildningsinsats inom skola och sfi och lära folk vett om var man kastar skräp, och sedan köra en praktiskt övning i samhällsstädning. Det behöver man inga ingenjörer för att fixa, eller bidrag.