Så, under gårdagen vad jag med om någonting frustrerande. Hade bokat en resa till Stockholm för att delta i några möten. Vi har det väldigt bra nu då vi kan ta flygtaxi till Arvidsjaur för en rimlig penning så man slipper. Glad i hågen sätter jag mig i flygtaxin kl 14 och drar iväg.

En stund efter 15 kommer man fram till flyget, väl där, efter ett tag får vi passagerare reda på att flyget är drygt en timme försenat från Stockholm. Tur det fanns wifi och jag träffade även på ett par från Sorsele som också skulle ned med samma flyg.

Välkommen till Lycksele flygplats

Klockan 1730 fick vi äntligen komma iväg. 18 var det mellanlandning i fina Lycksele i burrigt vinterväder, upp med dörrarna och insläpp av förväntansfulla resenärer för vidare transport till Stora staden. Sen började problemen, det tog en himla stund innan flightdeck meddelar att de har ett instrument som inte visar som det ska, kaptenen måste ut och pilla i nåt på utsidan av planet.. Han gick ut å pillade, kom tillbaka.

Flyget inställt

10 minuter senare meddelades att de skulle göra en reboot av hela planet, det va en ny upplevelse… Då jag mestadels bara bootar datorer 🙂 En stund senare 1830 meddelades att vi minsann skulle få kliva av så skulle dom göra mera felsökning. Sittandes i väntrummet i Lycksele ser jag kl 19 bagagetrucken börjar lasta av grejer från planet, då får vi reda på att flyget är inställt. Då utbröt väl kan man säga ett mindre kaos, då en del hade anslutningsflyg, en del möten och andra saker och så vidare. Problemet är ju att det inte finns några extra flyg att ta tillhanda där och då. Jag och några till beslöt oss för att helt enkelt nappa på erbjudandet att åka tillbaka till Arvidsjaur då vi inte skulle ha möjlighet att komma i tid dagen därpå till de vi hade på agendan. En del andra resenärer (många biltestare) hamnade på hotell i Lycksele, en del tog BILEN till Stockholm, och en del försökte ta sig till ume dagen därpå å flyga därifrån.

Tebax till Arvidsjaur

Vid det här laget var vi väldigt hungriga och när vi fick reda på att taxin tillbaka till Arvidsjaur skulle komma om 40 minuter tog vi beslut om att beställa pizza. Det var den dagens enda och bästa beslut! Pizzan och taxin kom i praktiken samtidigt kring 2030. Det blev ett snabbkrubb på flygplatsen innan vi åkte 17 mil tillbaka i snöröken till Arvidsjaur och sen 9 mil till innan vi va hemma i Sorsele kring midnatt.

Och vikten av kommunikationerna då?

Jag anser att det här är galet viktigt att vi kikar på och löser. Vi kan inte ha det så här i vår ände av landet. Vi har en otroligt viktig verksamhet i form av biltest. De här testarna (mestadels tysktalande) är ju minst sagt mindre lyckliga över att det här strular. Våra trakter är ju otroligt beroende av dessa verksamheter. De lär inte skräda orden nu då dom berättar för sina chefer om förseningar och strul som företaget NextJet orsakar oss. Naturligtvis vill jag ju inte förringa alla andras syften med sina resor, men jag kan tänka mig just att den här näringen är ju i så pass stort behov av fungerande flygtrafik att det kan påverka en hel region om det inte fixas.

Problemet är ju att om tillförlitligheten minskar tillräckligt mycket så sviker ju vi flygresenärer våra närmsta flygplatser och tar helt enkelt bilen ut till kusten för billigare transport och flyg som funkar och går i tid. Då skjuter vi oss ju själva i foten lite grann.

Det här måste åtgärdas, bums.

Om vi kikar på Nextjet kan man ju ifrågasätta om ett företag med så ansträngd ekonomi ska få fortsätta trafikera dessa sträckor eller om det kanske är dags för en ny upphandling med en seriösare aktör?

Nästa vecka åker jag igen, med NextJet, från Arvidsjaur, via Lycksele. Önska mig lycka till!

Men nästa bokning, blir det Skellefteå då???

Arvidsjaurs flygplats

Arvidsjaurs flygplats