Vikten av bra information

Vikten av bra information

Så, var det då dags för ett nytt inlägg i mitt korståg för en bättre värld. Eller i alla fall en bättre liten lokal värd, den världen som jag ser, upplever, bor och lever i just nu. Den här hösten har kantats av en hel del frustration bland invånare i kommunen. Frustrationen har till slut bubblat över på sociala medier. När denna frustration väl hamnar där då blir det snabbt problem kan jag notera.

 • När någon är frustrerad och irriterad kan man skriva väl hårda saker
 • Kritik funkar dåligt i sociala medier
 • Man kommer sällan någonstans
 • Fysiska problem löses inte med digitala meningar i medier
 • Personer som uppmärksammar problem kan själva ses som ”gnällspikar”
 • Problem som faktiskt finns kan till slut INTE uppmärksammas, eftersom personer faktiskt inte påpekar problemen av rädsla att visa sig dumma eller gnälliga.

Hur löser vi problemen som uppstår?

Jag anser att var och en människa i ett samhälle, stort som litet måste dra sitt strå till stacken. Varje människa har ett ansvar, ett ansvar för ett kanske trivialt område, men som för andra kan vara livsavgörande eller viktigt på andra sätt för andra människor.

Det här ansvaret mynnar ut, anser jag i en informationsplikt. Du ska banne mig berätta för din omgivning vad som händer i din verksamhet och vad ni gör, som kan påverka andra människor, både positivt och negativt. Det som måste till är förstås att du hittar rätt målgrupp, din målgrupp och medel för att nå ut med ditt budskap. I takt med att mängden information/reklam/budskap ökar måste man bli ihärdigare med det man själv vill nå ut med för att inte drunkna i alla andras budskap. Till sist men inte minst, se till att gå ut med informationen i tid.

Året har tolv månader

…Som består av fyra kvartal. Alla har vi idag tillgång till kalendrar som vi kan ta en titt i och lyfta ögonen lite längre än till vad som händer i morgon. Om vi gör en generell årsplanering, kan vi lätt pricka in veckor där information behöver nå ut på ett eller annat sätt och sätta deadlines när den ska vara ute. Det här gäller alla, oavsett vem man är, kommun, privat eller företag, alla mår bra av en viss planering och styrning.

Löses genom planering

Som noterat löser vi informationsspridning och nyheter genom planering. Det som händer under ett år går säkert att skriva ner och sedan detaljplanera, sätta deadlines och köra!

Några exempel jag varit med om

 1. Gatlysena i kommunen. Allt detta skitsnack, spekulationer, hån och trådar på tex Facebook skulle ha pulveriserats av viktig rak och vettig kommunikation redan från början. Och, om ett projekt strular, blir förseningar, eller andra problem, fortsätt informera om även detta. Jag själv tordes inte skriva å fundera varför det inte lös pga man skulle känna sig som en gnällspik (fast jag ändå till slut gjorde det). Det här skapar någon typ av tysthetskultur som gör att få vågar skriva/tycka och tänka genom att skriva under med sitt namn.
 2. Valborg. Om ”någon” eller vem det nu än är ska arrangera ett evenemang kring detta är det bra med information och framförhållning så att familjer hinner planera vad dom ska göra i tid.
 3. Höstlovet. (jo här kommer det också) Här kom information ut torsdagen innan höstlovet och det är ju aningen sent, vilket sen också visade sig delvis vara felaktig då vi bla skickade iväg ungar på ett nedsläckt badhus. Skapas det aktiviteter för alla i målgruppen?
 4. Midsommar. Skapa och bygg en vettig tradition kring detta med ett litet koncept som planeras i god tid så det går att informera vad som händer.
 5. Snöskottningen. (högaktuell) Här borde kommunen som ansvarar för det här jobbet kunna dela med sig av vad som gäller. Ett lysande exempel är Arvidsjaurs kommun som delade med sig av sin info i förra veckans nyhetsblad, samt även på deras hemsida. En sån här information löser enkelt mången frustration genom att svara på några vanliga frågor. Snön kommer varje år, att planera den här informationen borde ta sisådär 5 minuter.

Midsommar, valborg, höstlov är ju förstås sådana saker som inte bara kommunen ska ansvara för anser jag. Vi har ett rikt föreningsliv och ett antal människor som faktiskt jobbar och gör en massa bra saker för många verksamheter. Men, jag anser att samordning och planering skulle göra så himla mycket för slutresultatet! Vem vet, information kan ju också nå utanför kommunen som kan lockas av detta och vilja besöka oss!

Så vikten av information skall verkligen inte underskattas. Det här är för att undvika missförstånd, frustration och annat stoj.

Har du något att berätta, gör det! – Just, det. Nalovardo Fatbike race går ju av stapeln i Mars nästa år, info kommer ut allt eftersom på hemsidan! Vi söker sponsorer, deltagare och funktionärer, signa upp vettja!


fatbike race start
niklas

Kommentarer inaktiverade.