I går kväll fick vår grupp på räddningstjänsten en riktig genomgång och kurs av Svante i IVPA. IVPA står för ”I Väntan På Ambulans”.

Det har ganska länge varit på tal att vi inom räddningstjänsten ska kunna få ett utökat ansvar att kunna hjälpa till med akuta händelser när inte ambulansen är på plats. IVPA har framgångsrikt redan implementerats i Ammarnäs och i Gargnäs och nu i vår är det alltså Sorsele tur.

Vi har dels gått en webbkurs, med D-HLR och sedan mera teori samt nu under gårdagskvällen även en del praktiska övningar.

Förutom genomgång av olika sjukdomscenarior gick vi även igenom vår nya utrustning i händelse av covid-19 larm och hur vi inom räddningstjänsten ska agera då med basala hygienrutiner och vad vi ska tänka på.

Så nu i framtiden kan vi stärka upp ambulansens verksamhet genom att komma som en extra resurs för att skapa trygghet i händelse av att ambulans redan är ute på uppdrag.

Ta det lugnt nu i helgen, kram!