Fria Vindelälven sover

Fria Vindelälven sover

… än så länge

Varje vår är det otroligt spännande att följa fantastiska Vindelälven och dess biflöden, att se vad som händer när våren dundrar loss på riktigt. Att se naturens krafter komma från fjället och nedströms. Det blir alltid spekulationer huruvida vårfloden ska bli stor eller inte och jag följer förstås detta med stor nyfikenhet.

SMHIs vattenwebb

På vattenwebben har jag hittat otroligt massa data omkring Vindelälven och dess biflöden och jag har med hjälp av dessa data skapat ett relativt interaktivt xl-dokument som hämtar data och genererat ett diagram man kan kolla på. Det här är alltså data ifrån strax nordväst om Sorsele tätort.

Jag har fortfarande, med mina begränsade kunskaper inte lyckats fixa automatisk uppdatering av datat, så jag tänkte försöka uppdatera den här manuellt nu framöver så vi får se hur det skiljer sig åt mellan åren.

(Om jag eller du? känner någon utvecklare i närheten som skulle vilja ta på sig ett litet hobbyprojekt på sidan av och bygga nåt helcoolt system kring detta för att visa för allmänheten får du gärna återkoppla till mig)

Här har du en direktlänk till diagrammet, nedan får du en glimt av hur det ser ut just nu. Data finns dock bara för 2019. Ev om jag orkar kanske jag fixar även för 1995.

Slutsatsen just nu då?

Ja som det ser ut just nu för den här mätplatsen så ser vi att under vintern 2020 har det varit lite högre flöden jämfört med 2019, men att det 2019 redan drog ifrån och ökade i början på mars. Hacket man ser är skottårshack, det bjuder jag på.

Vad vi också ser är ju att i slutet på april 2019 så var det en rejäl klättring i flödet, medans 2020 står å väntar, vilandes, på varmare tider 🙂

Mätplatsens info då

Det här är alltså saxat från vattenwebben från SMHI öppna data och vem som helst kan ladda ner och leka med datat.

Delavrinningsområdets SUBID30828
Delavrinningsområdets AROID727453-157839
Delavrinningsområdets namnOvan Kvarnbäcken i Vindelälvens vattendragsyta
Huvudavrinningsområde28 Umeälven
Utloppspunkt, SWEREF99615807,7273
Delavrinningsområdets area [km²]0,185
Delavrinningsområdets sjöprocent0
Avrinningsområdets area [km²]5 988,505
Avrinningsområdets sjöprocent4,265
niklas

Kommentarer inaktiverade.