lägenhet Sorsele

Jag har tidigare skrivit ett inlägg där jag spekulerar lite kring bostadsekonomi och hur man kan resonera på det stora hela. Nu har detta aktualiserats ännu mera i och med att Sorsele kommun gått ut med att man auktionerar ut en lägenhet på budgivning med start från en krona.

Det här har uppmärksammats i olika medier såsom Sveriges Television, Aftonbladet , Dagens nyheter samt ett antal andra utländska medier. Jag tyckte detta va jättekul och skärmdumade bilden från aftonbladet och la upp i facebookgruppen ”Vad händer i Sorsele”. Så här såg den ut:

Skärmdump från aftonbladet
Skärmdump från Aftonbladet med liten undersökning.

Fördubbla befolkningen i kommunen

Av dessa 7725 personer var det 42% som ”ville flytta”. Om vi räknar antalet då så blir det ungefär 3244 personer. Jag undrar hur många som fattar hur mycket folk det är! I HELA Sorsele kommun bor (bodde) det 2489 personer (2019-12-31 enligt scb). Om dessa pyttesmå till mängden ”ja-tryckare” skulle flytta till Sorsele skulle vi mera än FÖRDUBBLA vår befolkning, de du! Och i så fall skulle nog både lägenheter och fastigheter snabbt stiga i värde.

En uppmaning till alla som tryckte ja, passa på nu innan stora rusningen kommer! 🙂

Om vi nu ska kalkylera lite igen då, nu med pandemin i åtanke också. Nu vänder jag mig direkt till alla dessa ja-tryckare och förutsätter att dom bor i villa eller köpeslägenhet i någon av våra storstäder då. Jag kan väl skojsamt kalla den här för:

Flyttkalkylen

Bakgrund

Vi har nu genomlidit och genomlider fortfarande en världsomspännande pandemi. Som en följd av detta straffas befolkningen av nedstängningar, restriktioner, förbud och uppmaningar om att vi ska undvika resa till jobbet, undvika träffa varandra fysiskt, tvätta händerna och så vidare. I samband med detta är det omöjligt att inte konstatera att vi också förändrar våra vanor. Allt flera upprättar hemmakontor. Allt flera skapar sina möte online och allt flera upptäcker till sin förvåning att det går att arbeta så här, man blir till och med effektivare i sitt arbete, med kortare kanske mindre resor och mera tid över för barn och andra fritidsaktiviteter. Det behöver inte vara av ondo att vi tvingas till att prova någonting nytt.

I samband med detta ser jag en mindre revolution för småorter, Norrland och byar som tidigare haft svårt att behålla sin konkurrens och befolkning. Jag kan notera på vårt jobb nu på Vaia Digital AB att vi blir allt mera anlitade av kunder från stora städer eftersom avstånden inte längre har betydelse för din verksamhets konkurrenskraft. Vi har tidigare gått på många nitar att vi inte finns i Stockholm för att man ska ju kunna träffas för att ha möten. Detta mina vänner, behövs inte längre! Nu kan till och med Stockholmare acceptera möten på zoom eller teams, nu har vi nåt på gång!

Nuläget

Nuläget visar på att bostädernas priser i storstadsregionerna bara ökar, samtidigt som det står och stampar på nivåer som legat stilla i 30 år i min kommun. Många personer i Storstäderna börjar uppenbarligen på att seriöst fundera på att flytta och hitta andra värden i sitt liv ( I alla fall de dryga tretusen som ville flytta och tryckte på Aftonbladets poll). Dock är det fortfarande många som bara tänker och funderar och vågar inte göra hoppet. Jag ska här försöka, som ambassadör för vår lilla kommun Sorsele försöka göra läget klarare för dig och hjälpa dig att tänka 🙂

1+1=2

Sorsele kommun är i förtvivlat behov av att utöka sin befolkning. Storstadsregionerna har å sin sida många gånger växtvärk i form av trängsel, problem med parkeringar, problemområden, kriminalitet och förstås boendeproblematiken med köer och annat. Varför inte balansera det här lite, emigrera helt enkelt till landet! Nu promotar jag förstås vår lilla kommun, men i praktiken skulle det här tänket fungera på många andra små kommuner i landet. Och om du kanske minns så ska ju hela Sverige leva, var det någon som uttryckte sig.

Några Argument kring vara eller inte vara i stan

Jag vill bo i stan för jag vill ha nära till allt!
– Bra åsikt, men behöver du vara nära till allt jämt, eller räcker det med att hälsa på nån gång då och då?

Jag vill bo i stan för jag har alla mina polare här!
– Hur ofta träffas ni? Kan ni träffas online, eller kanske en gång i månaden och göra nåt tillsammans?

Barnen går redan i skolan här!
– ja, skolor finns på andra orter också

Jag har mitt jobb här!
– Ja, men inom vilken bransch är du? Hur mycket jobb fixar du hemifrån nu för tiden? Hur ofta behöver ni träffas fysiskt på jobbet?

Jag vill inte flytta!
– OK, då behöver du heller inte göra det! Jag ger alternativen, du tar besluten 🙂

Shopping!
– jovars, men varför inte ta en shoppingresa då, eller fortsätta handla på Internet?

Nu räknar vi lite

Villa eller lägenhet i Storstan värde 4-8 miljoner
Villa i Sorsele inköpspris 0,2 – 0,8 miljoner.
Lägenhet i Sorsele (hyresrätter för det mesta 3000-7000 kr/mån beroende på storlek och tillgång se ->>https://www.sorsele.se/bygg-bo-och-miljoe/bostaeder/ledigt-i-sorsele/ )

Använd ditt kalkylerade överskott och fundera på följande frågor:

  • Livskvalité
  • Boendeform
  • Dagisköer (Inga)
  • Rusningstrafik (Ingen)
  • arbeta hemma (Internet väl utbyggt) Fysiska träffar i företaget en gång per kvartal eller månad?
  • flyg till stan för att jobba en fredag och ta in på hotell över weekend (räkna på det)
  • Fritidsintressen (Jakt, fiske, skidor, sport mm)
  • Kriminalitet (liten)

Slutsats

Vad jag förstår så är det än mera aktuellt och intressant än någonsin nu i dessa pandemitider. Jobba hemma i glesbygden istället för storstaden, du har råd att flyga och bo på hotell ifall ni behöver träffas ibland! Jag vet också det finns företag som förmodligen inte kommer att gå tillbaka till samma traditionella arbete som tidigare i stora kontorslandskap. Att arbeta hemma och ha närheten till naturen runt hörnet känns som mera lockande nu för många och enligt Aftonbladets undersökning uppenbarligen lockande för många. Nu är väl bara frågan, när konkretiseras ja-klickarna till glesbygdsmigranter ? Det lär väl framtiden få visa, men en sak är säker!:

Se till att va först i kön, så fort intresset ökar så ökar förstås bostadspriserna och till slut kanske det blir trångt här också! By the way, en av ja-klickarna har jag nu släppt i i facebookgruppen ”Vad händer i Sorsele” Jag är den första att välkomna dig, du vet vem jag menar! Roligt!