Dags för operation

Sportfrågan ”Hur känns det” har väl aldrig varit mera aktuell som nu. Ja, hur känns det, det känns så här, välkommen in i tankarnas värld.

Bassängen

Du vet den där känslan. Känslan av att äntligen vågat sig upp, förbi tre meters, fem, sju och ända till tiometershöjden i hopptornet ovanför bassängen. Med skakiga ben går du fram till kanten och tittar ner, funderar över hur det kan se så jäkla högt ut uppifrån och samtidigt rätt så lågt ut nerifrån. Det droppar lite vatten från skägget, du var ju där nere nyss, i den varma bubbelpoolen som va så skön, i din ”komfortzon”, du fryser till och inser att du aldrig någonsin har hoppat så här högt ifrån tidigare. Var är fallskyddet då du behöver det som bäst? Det finns åskådare där nere som tittar på dig, en del känner du, en del vet du vem det är, en del helt okända för dig. Men dom finns där, och tittar.

Vattnet

Vattnet där nere i bassängen är kallt, det vet du, kanske inte dökallt, men nog kom du skallra med tänderna sen, det är djupt också. Om du hoppar vet du inte om överlever landningen. Förmodligen gör du det trots allt, det brukar ju för det mesta gå bra, för andra i alla fall. Men nu är det du din skäggige fan som står där å väntar, fortfarande kallt. Ser du ens botten, nä, fan det är bara mörkt. Det är ju inte så att det finns något grupptryck kring detta. Hoppa nu, eller dö om några år, väldigt praktiskt. Naturligtvis har du undersökt, läst på och även messat med andra hoppare och deras upplevelser, vad som gick bra och vad som gick mindre bra, för att försöka få en uppfattning om hur du själv ska landa i det här. Hopptornskonstruktörer, vattenpumpsmakare, bassängproducenter, du har läst på och fått input från alla. Alla variabler finns med. I teorin ska alltså det här gå bra.

Väggen

En hel vägg som trycker på, bakifrån. Med förväntningar och hurrarop som ”det kommer gå bra” ”Vi håller tummarna” ”bamsekramar” Som en metmask på en krok kämpar du emot trycker ryggen hårt mot blocket som nu tagit sig själv ända upp till 10:an i skuggan av dina blöta fotspår. Ska du hoppa med fötterna eller huvudet först? De svar du får av den samlade expertisen är: Det väljer du själv, båda alternativen är godtagbara och fungerar…. Du kan dock inte vända tillbaka. Blocket trycker sakta på, klockan tickar obönhörligt ner, du trippar oundvikligen ut på språngbrädan en bit i taget, för mig är det inte långt kvar nu.

Hoppet

Måndag den 15:e november blir dagen då jag hoppar, det vet jag redan nu. Jag somnar en stund och vaknar sedan som en helt annan människa än den jag vant mig vid de senaste 49 åren.

Jag hoppas jag inte går sönder helt, att nån står där med en varm handduk och en hjälpande hand när jag tagit mig upp till ytan igen, att bastun e varm å bubbelpoolen kvar. Ingen annan än jag kan göra hoppet. Jag hoppas jag fixar ansatsen bra i veckan och det blir ett fint svanhopp, kanske nån saltomortal på vägen ner, men att jag iaf klarar landningen någorlunda.

Tänkte försöka mig på skriva nåt klämkäckt här, men det är lite knepigt i den här stunden att komma på nåt. Då man aldrig tidigare varit i en sån här situation är det oerhört svårt att förklara känslorna, men det känns bra att skriva, skriva om detta, och precis som alla andra hålla tummarna för att det går bra.

Fuck cancer. Fuck prostatacancer.

12 svar på “Dags för operation

 1. Kai Jonsson säger:

  Tycker du är stark som kan skriva och sätta ord på det du känner, lycka till ord som känns futtig på ett vis. Men jag hoppas du får många många fler dagar av glädje att möta med familj å vänner , och denna resa går bra kram Kai.

 2. Inger säger:

  Jag gör ett ”mentalt” hopp med dig den 15:e… så känn att mina armar håller om dig i ett ”tandemhopp”.
  Å känslan du har just nu… kommer ju att gå över… Styrkekramar!!!

 3. Ulf V säger:

  Tänker på dig och din familj. Vet inte alls vad det kan ha för resultat vad gäller själva operationen….
  Men bara så du vet!

 4. Ingela säger:

  Jag ser fram emot dagen du kommit upp ur kallvattnet, upp på prispallen, efter den ofrivilliga kampen – som vinnare över cancern! Tänker på er hela vägen!

 5. Johnny "REIN" Reinholdsson säger:

  Kämpa och vi alla som känner och älskar dig, finns vid din sida. BE A FIGHTER nu Niklas <3 <3 <3

 6. Jonathan Sulo säger:

  Starkt av dig att vara så öppen om detta, Niklas. Håller tummar och tår för dig, är övertygad om att detta går bra. Du är en riktig kämpe. Ser fram emot att få se dig utan cancer här framöver!

Kommentarer är stängda.