Trubbel

Trubbel är boktiteln på en bok av en författare jag läst många böcker av, nämligen Lee Child, med Jack Reacher i huvudrollen. Vi har trubbel i världen minst sagt och jag fortsätter i spåret jag tidigare skrivit om.

Andra världskriget såsom vi känner idag ansågs som världskrig först 1941, även om ”officiella” starten då var 1939. Samma känns det nu när det gäller hur jag ser på världen idag, globalismen, miljöfrågorna och demografin samt våra underhållslinjer av gods som ska fraktas över hela globen. Jag kan inte låta bli att fortsätta resan kring våra världsliga problem som händer just nu. Om vi i framtiden tittar i backspegel kanske vi säger.. ”Minns ni Coronapandemin, det var det som var startskottet till hur det ser ut idag???” Kraschen kanske redan har skett, men konsekvenserna har inte riktigt gått upp för oss. Än.

Några snabba länkar jag hittat värda att titta på och begrunda.

Kina

Mycket snack om Kina, världsmakten. Men mycket händer ju där och många grejer får vi inte heller i väst reda på riktigt. Här är två intressanta aspekter.

Lie flat

Vi börjar med ungdomarna och ”lie flat movement.”

Jag känner ibland igen detta från ungdomens dagar. Sprudlande av energi, idéer och påhittighet stötte man av och till på motgångar som gjorde att man tystnade, gav upp eller gav med sig. Dock, i Sverige i en demokrati med MÖJLIGHETER att ta andra vägar, hitta andra möjligheter så kunde (och kan) få fram idéer, entreprenörer och vildhjärnor få testa sina saker om de kan ge och göra det man är ute efter. I det här fallen ovan har det gått så långt att man helt enkelt lägger sig på rygg och gör precis ingenting. ”He lönch int”. DETTA mina vänner är inget eftersträvansvärt och onekligen farligt för en stat med så många individer och förvånansvärt hög ungdomsarbetslöshet?

Kinas banksystem…

Eller varför kinas ekonomiska system kommer att haverera om 34 dagar.

20 minuter om bland annat kinesiska banksystemet och hur vanliga människor till slut genomskådar bankernas sätt att hantera deras egna medel på ett brutalt sätt. Ett riktigt uppvaknande. Vet du t.ex att då det varit sådan bostadsbrist där så länge har många unga tagit banklån för att köpa en lägenhet av en firma som inte ens startat bygga bostaden? Heeelt galet alltså. Till slut börjar kunderna ge tusan i amortera eller betala ränta. Jag förstår dom.

Avslutar mera lokalt i Sverige

Andreas Cervenka har skrivit en mycket träffsäker artikel idag på Aftonbladet. Det här är en del aspekter jag bara nuddat vid i tidigare inlägg, men ack så allvarliga. Politiker, dags att hoppa upp ur semesterdvalan, gnugga ögonen och ta en titt på verkligheten med nya 10% dyrare glasögon sen innan semestern.

Men det kan inte uteslutas att Sverige går mot en ekonomisk kris, som blir betydligt värre än vad KI förutspår.

Andreas Cervenka

Till sist vill jag tacka de få personerna som läst tidigare inlägg och bollar och funderar tillsammans med mig. Ni gör det intressant att fundera vidare och ger mig också möjligheter att utmana mig själv om kvällarna med resonemang kring dom här katastrofalt stora frågorna. Sannolikt hittar ”man” väl inte alltför stora svar på de stora frågorna, men har man tänkt i de här banorna kommer inte oväntade händelser fullt så oväntat. Eller?