Makaonfjäril

Har nu ett tag efter semestern suttit och grunnat på en hel del saker och jag känner att jag på något sätt måste få ur mig detta. Det hela är ganska svårgripbart och ännu mera knepigt att försöka förklara eller skriva om. Jag ska göra ett försök, och jag hoppas du har orken och tiden att läsa detta för att bilda dig en egen uppfattning och eventuellt hjälpa till att komma med input som gör att gemene man kan försöka sig på att vända på skeppet för att kunna få en positivare syn på framtiden.

Jag har hållit på ganska länge och skriva det här, det närmar sig snart en mindre bok snarare än ett inlägg. Ju mera jag funderar och skriver desto mera känns det som jag inte skulle publicera detta… Av flera anledningar.. Man kan ju få stämpeln som negativist och surgubb, eller vara den som skriker vargen kommer, domedagsprofet och så vidare. Men, efter visst övervägande så lyfter jag självcensuren och släpper iväg detta. Har skrivit många inlägg tidigare som självcensurerats tidigare rakt ner i den digitala papperskorgen som aldrig publicerats. För den som orkar läsa vidare… Nu kör vi!

Som de flesta vet vid det här laget har Ryssland attackerat och initierat en fullskalig ful och olaglig invasion av grannlandet Ukraina. Jag följer utvecklingen i kriget dagligen och läser på det mesta jag kommer över. Det är makalöst horribel läsning och bildmaterial man får ta del av. Krig är vansinnigt dumt på många olika sätt, ekonomiskt, miljömässigt och förstås onödigt lidande i form av döda och skadade, folk förvisade, familjer splittras och andra vidrigheter. Hur detta kommer att gå vet vi inte ännu? Det enda vi vet är att det är blodigt och smutsigt, vidrigt och totalt onödigt, i mina ögon. Jag hoppas i alla fall att i takt med sanktionerna tar allt hårdare på Ryssland och Ukrainarna får bibehållet och förhoppningsvis utökat stöd från väst som finns det potential att Ukraina faktiskt kan mota tillbaka Ryssarna och helt enkelt kicka ut dom ur sitt land, jag hoppas på det.

I takt med dessa ”studier av groteskheter” snubblade jag över någonting annat, helt random på youtube, en Amerikan som redan 2015 förutspådde problemen som vi ser nu, och då menar jag inte kriget, eller pandemin eller faktiskt inte ens miljön som vi fuckar upp, utan hur världen faktiskt förändras till det sämre framför ögonen på oss, utan att vi egentligen ser det! Siffrorna och datan bakom detta finns redan och både du och jag har säkert sett dom under våra tidiga skolår. Jag kommer att återkomma till siffrorna och honom lite senare. Vad ser jag för problem då? Har du sett några problem kanske? Vid pumpen på macken eventuellt, eller kanske i kassan på ICA?

Resten av inlägget kommer jag ta upp dessa punkter som vävs in i varandra lite så där lagom.

 1. Krig i Europa som faktiskt påverkar oss på flera sätt
 2. Explosionsartad inflation
 3. Coronavirusets påverkan på flera olika länder
 4. Demografisk krasch
 5. Energikris
 6. Globalisering

Dessa sex punkter listade ovan skapar den perfekta stormen som gör att jag helt sonika har fått en ganska mörk framtidssyn. Denna vill jag lyfta och dela med mig av och som jag hoppas någon med ett sunt förnuft kan ta i beaktande och hjälpa mig se om vi har några vägar runt detta? Jag ska försöka gräva mig ner lite i punkterna för att ge mitt perspektiv på det hela. Till mångt och mycket hänger punkterna i stort ihop med varandra, förutom då kriget som snarare fungerar som en turboförstärkare till de andra.

Coronaviruset

Vi börjar med Coronan (Covid-19). Ett virus med ursprung från Kina tydligen. En pandemi som lamslår världen på ett sällan skådat sätt. Regeringar världen över har alla sina olika sätt att hantera krisen. Allt från munskydd till munskölj till nedstängningar. I samband med nedstängningar och restriktioner påverkas i praktiken en sak direkt (förutom sjukdom och dödsfall)

Ekonomin

Vi lever i en global ekonomi där ”right on time deliveries” är ledorden, så nästa sak som påverkades direkt var ju förstås transporterna. Börserna världen över dök snabbt (förstås). I samband med detta upptäcktes rätt förvånande att ojdå, vi har inte handsprit i nog stora mängder, eller munskydd? Saker och ting ska importeras eftersom våra väl tilltagna beredskapslager tömts sedan länge. Länder som tillverkar saker och ting kanske vill ha dessa själva, eller exporten påverkas just av nedstängningarna och gränsgrindar som smäller igen och går i baklås.

Då var det många kring 2020 som upptäckte att ojdå, det är inte alltid så lätt för ett land att få tag i nyckelprodukter som produceras någon annanstans! När väl vaccinen kom så gick naturligtvis det till så att största ekonomierna fick gå först och norpade åt sig doserna innan mera fattiga länder fick ”slurven” Nåväl, när då problemen är ett faktum och ekonomierna går från 100 till 0 går våra stater (iaf i väst) helt enkelt och gör så kallade ”ekonomiska stödpaket”. Mums. Detta för att ”stimulera” en i praktiken redan överstimulerad ekonomi. Mata den feta fågelungen ännu mera bara…

Ekonomin under coronan

Vi hade en finansiell krasch 2007/2008 och stödpaket även då. Nu under Coronapandemin kom en ny krasch med nya stödpaket. De innebär i praktiken att regeringar och banker skapar pengar ur tomma intet och trycker ut detta i samhället i olika former. Det är ju väldigt bra i början, men när det väl går åt andra hållet så går det fort ner och det går djupt. I slutet av 2020 och början 2021 när stora delar av västvärlden vaccinerat en stor del av befolkningen och proppen drogs ur och med det kom kapitalet loss, rent överväldigande, vi badade i pengar. Då ca 90 procent av befolkningen är vaccinerad får man ett lugn i samhället och smittspridningen lugnar sig, ”antivaccer” eller ej så kan man krasst konstatera att så är fallet. Dock så är ju fortfarande problemet att även om väst fått fram och tagit vaccinen samt öppnat upp samhället behöver ju inte det betyda att allting ska fungera återigen, som det var förr…. Det kan vi glömma.

Andra länder som vi nu blivit beroende av har kanske inte kommit så långt, eller har en annorlunda strategi att bekämpa viruset. Ja, jag tänker på Kina i det här fallet. Dit ”vi” outsoursat viktig nyckelproduktion av vissa komponenter till industrin som tex microchips, kablage eller t.ex telefoner. Kina föredrar fulla lockdowns tydligen och det är ju bara att tänka själv, vad händer om man stänger ner Shanghai med 26 miljoner invånare en månad. Blir det mycket gjort där? Får du din nya elbil levererad snabbare då? Att sedan spola gator och torg med någon typ av sprit verkar hittills inte gjort saken bättre.

Efter alla pengainjektioner som skapats fanns det förstås ett överskott på kapital och ett uppdämt behov av att konsumera förstås, eller investera, med mycket pengar, låga räntor, stigande börser och fritt fram att resa och konsumera kunde väl inget tokigt hända?…. Nu jäklar skulle den där resan, saken, eller skotern köpas! Börsen stack i väg som en raket och på de sju haven flockades containerbåtarna för att kunna leverera gods fram och tillbaka, eller i alla fall försökte dom det. Varuhus i väst hade plötsligt tomma butikshyllor på flera håll. Fartygen, ja dom flockas fortfarande förresten utanför de stora hamnstäderna, de tar tid att komma igång efter stillestånd i en globaliserad värld.

En titt på pengarna

Det är ju sällan nu för tiden att jag har kontanter hemma eller i börsen. Jag har dessutom glasögon numera och jag ser knappt skillnad på småmynten. Så pengar ser man ju sällan, annat än kanske några digitala siffror på ett konto. Men hur mycket pengar finns det och var är dom, hur mycket pengar handlar det om och vad är pengar, går det mäta. Ett exempel kan vara att ta en titt på något som kallas M3.

Vad är pengar M3
Definition av pengar (M3) Typ "breda pengar" (M3) inkluderar valuta, inlåning med en överenskommen löptid på upp till två år, inlåning med uppsägningstid på upp till tre månader och återköpsavtal, andelar/andelar i penningmarknadsfonder och räntebärande värdepapper upp till två år.

Det är alltså pengar som finns på konton och så vidare samt i värdepapper upp till två år som är räntebärande. Spana in staplarna i perspektiven nedan (avser USA):

Grafen hämtad från Federal reserve, avseende USA från 1960 till 2022

Det är en nästan exponentiell graf över mängden pengar i omlopp, noterbart är ju puckeln från 2020 fram till nu, visst ser du den? Det är faktiskt så himla många nollor bakom siffrorna så man blir vimmelkantig. Det du ser är en penningmängdökning på 2 år som är lika stor som hela ökningen mellan 1960-> ca 2010! Är det sund marknads och penningpolitik kan man fråga sig?

OK, men det är ju USA, hur ser det ut i Europa då?

Graf från Federal Reserve avseende Euro-zonen från 1970

Här kan vi notera samma trend, en massa pengar har tryckts ut i systemet. Naturligtvis finns det andra indikatorer för att visa detta, men vi kan vara rörande överens om att det aldrig varit så mycket pengar i omlopp och framförallt så billiga pengar som fram till nu. Men… Hur var det nu man lärde sig i skolan… om det finns mycket av någonting blir det mindre värt. Eller, förresten, mycket pengar måste väl vara bra för alla???

Nej, just ja. Det heter inflation! Så då tar vi en titt på detta!

Inflationen

Ja, till slut går det ju inte, eller hur? Det är sen gammalt, faktiskt. Injicerar man systemet med ännu mera pengar, skattelättnader, subventioner, avdrag på räntor, stödköp av centralbanker med mera så slår det till slut tillbaka, i ansiktet, hårt, på alla.

Vad är inflation

Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Pengarna minskar alltså i värde. Det tar sig till exempel uttryck i att priset för samma korg med varor i affären stiger över tiden.

Riksbanken förklarar på sin hemsida

Senaste åren har vi i praktiken fått betalt för att låna pengar. Mysigt, konsumtionen ökar och vi kan verkligen kosta på oss de där lilla extra, börsen stiger som aldrig förr och skygglapparna dras åt väldigt hårt så, ja jag får erkänna, jag är ju inne i samma ekorrhjul. Jag har tänkt några gånger sen Coronapandemin startat och faktiskt funderat om det ändå inte ska börja synas att alla dessa stålar finns i omlopp, det gjorde det till slut, och då hände det fort, men skyll nu inte på Putin, det här va på gång långt innan invasionen av Ukraina, dock blev det ju inte direkt bättre av den kan man ju lugnt säga. Uppgången är ju inte bara senaste året, utan i praktiken ända sedan förra finanskrisen med en liiten dipp för coronan.

Så, enligt SCB har vi i juni i år en inflationstakt på 7,8%!! (USA 9,1%). Praktiskt nog för arbetsgivarna i år vars löneförhandlingar för det mesta är över där lönerna troligtvis inte anpassats till den här makabra prisökningstakten vi ser här. Jag antar vi kommer få se rätt tuffa förhandlingar nästa år.

Vi får alltså mindre för pengarna på fickan helt enkelt. Livsmedel, el och drivmedel hör till det som drar iväg mest. Priser på bilar ökar åxå, både begagnade och nya, samt mycket annat förstås. Som lök på laxen så påverkas också bostadsmarknaden vilket gör hus och lägenheter billigare, med mindre efterfrågan, vilket i sin tur gör att de som nyss köpt dessa bostäder ser sina värden sjunka tillsammans med att räntorna stiger gör detta att blodsmak kan infinna sig snabbt hos nya bostadsägare i samhället. Vi tackar också energipolitiken för att vi i vinter kommer få de dyraste elräkningarna i mannaminne… Och nej, det kommer inte spela någon roll vilket parti du röstar på i höst för att lösa problemen som finns nu! Du har väl laddat upp med ved hoppas jag?

Vi är bortskämda med låg inflation ända sedan mitten av 1990-talet. Det är bara att inse att låga räntor och låg inflation har varit så länge att vi faktiskt vant oss med detta och många har aldrig varit med om något annat, vi har i praktiken ”trott” att det varit normalt. Så är icket fallet! Nu börjar kisset i brallorna kallna och det känns inte bra.

Kommentar

Ja, som jag var inne på har vi nu den perfekta stormen. Injektion av pengar vid finanskrisen 2008, sedan coronapandemin 2019, Fukushimas reaktorhaveri 2011 som gjorde världen lite skraj för kärnkraft, politiska beslut att lägga ner kärnkraft i ett antal länder och satsa på miljövänligare energislag som gör prissättningen, men även tillgången på el volatil. Sedan förstås en avreglering av elsystemet med marknadspriser och sammankoppling av euroområdets kablar gör detta extra spännande. Till sist globaliseringsproblemet som gör att vi inte skiter ut grejer lika snabbt och till rätt tid som vi gjort de senaste 20 åren. Om inte t.ex industrin får sina ”chip” i tid kan man inte bygga bilar i tid och då blir det kö på köparsidan (efterfrågan) och priserna går upp.

Och sen då…Globaliseringen

Nu börjar vi komma in på de riktigt stora problemen. Allt sedan de stora världskrigen har vår store käre vän i väst garanterat ”vår” säkerhet på de sju haven. Inga andra länder, eller ens kontinenter har haft förmåga att dominera med en krigsmakt som USA. Att dom har funnits som en säkerhet medför att transporter av allt i från olja till mat, och billiga varor från Kina har kunnat garanteras. Så, i takt med urbaniseringen i väst så ersattes arbeten som plogning och skördning hemma på gården av stadsarbete som i sin tur genererar bättre inkomster som i sin tur genererar statsintäkter i form av mera skatter. Snyggt. Men, med tiden och globaliseringen kommer länder närmare varandra än tidigare. Den här arbetaren i stan kostar i praktiken mera pengar än samma arbete som utförs i t.ex Kina. Så, sagt och gjort. Dessa mera ”lågkvalificerade” jobb las då ut på entreprenad till låglöneländer istället och den här stadsarbetaren fick i så fall utbilda sig eller hoppa på ett mera kvalificerat jobb. Problemen va små, och alla va nöjda. Dessa arbetare i staden började skaffa mindre barn också, jag kommer mera till detta sen.

Men nåt hände. lite försiktigt i början.

I praktiken så hände det redan när Berlinmuren föll. Glasnost och allt de där. Det kalla kriget svalnade och utan att tänka på det behövs kanske ingen ”världspolis” på de sju haven. Även om både krigsmakten och flottan i USA var och är gigantisk fortfarande, så kaaan eventuellt incitamenten för att göra nåt utan för staternas gränser minst sagt förändras. Till det sämre, om man nu vill utföra transporter, på haven.

”Gör Amerika stort igen”

Jo, något jag inte visste va att genom ny borrteknik och nya fyndigheterna har USA i praktiken gjort sig oberoende av… OLJA. hm, de behöver nästan inte importera den. Så om nåt säger kaboom i mellanöstern så behöver dom inte agera militärt eller på annat sätt engagera sig, om dom inte vill… Dessutom bör väl opecländerna (eller kanske köpare av oljan) vidare fundera på dels vem som ska köpa oljan och framförallt, vem ska säkra transporterna?

Det som händer är i praktiken en avglobalisering nu. President Biden vill utveckla och producera Microchip hemmavid förstås (läs twitter i juli) Amerikanarna tar hem fler och fler produkter och tjänster (typ soldater också, se Afganistan). Säga vad man vill om Trump, men jag misstänker att han nog hade en poäng just när det gäller att aktivera inhemsk produktion. Förutom då detta så vävs det in ett demografiskt problem som helt enkelt tippar över skeppet helt. Så, USA börjar alltså dra åt sig öronen, varför va ute å bråka runt då det dom behöver finns inom landet, i alla fall till stor del?

Det kommer inte finnas nog med arbetskraft i de sk utvecklingsländerna dit väst tidigare outsoursat.

Det gäller att ha lite preppertänk. I synnerhet i dessa tider. Vad händer om…? Ja, ju närmare vi har produktionen av varor och tjänster desto mindre sårbara blir ju samhället i stort. Därför anser jag personligen att vi snarast möjligt även i Sverige borde sträva efter samma spår där vi:

 • ser till att kunna producera baslivsmedel för minst 75% av befolkningen inom Sverige
 • Ser till att KONTANTER finns kvar och dessutom TILLVERKAS i Sverige!
 • Utveckla ett mycket nära samarbete inom norden där vi kan ge och ta till våra grannar
 • Uppmuntra gruvetableringar (suck, det påverkar förstås naturen där de dyker upp) Men tusan, dessa resurser kan verkligen bli viktiga både för oss, som bytesobjekt i händelse av affärer med grannarna. zink mot cobolt eller nåt annat spännande.
 • Tillsätta någon smart jäkel som inte har näsan i en massa dumma papper utan som ser till vårt rikes bästa för att täcka igen viktiga varor och tjänster som vi idag behöver importera.

Globaliseringen kommer att implodera på ett aldrig tidigare skådat sätt. Och det snart. Varför? Jo framförallt för att det kommer inte finnas nog många arbetare helt enkelt.

Den demografiska kraschen

Då är vi här, till det som ställer till det. Du har väl förstås sett befolkningspyramider? Det fick jag se i skolan i alla fall. Där fick jag också lära mig att vi var 4 miljarder människor i världen och Kina växer jättefort och kort bakom dom kommer Indien. Snart skulle vi bli 10 miljarder och överbefolkningen skulle vara ett faktum. Kina införde framgångsrikt sin enbarnspolitik 1979. Men hur ser det ut. Egentligen?

För att börja någonstans behöver vi siffror. Den viktigaste siffran här är exakt 2,1. Eller faktiskt ca 2,1 är helt ok ändå. Det är antalet barn en kvinna i genomsnitt i världen behöver föda för att befolkningen inte ska minska. Så är det och siffror ljuger inte. Det finns en utmärkt artikel om detta här. Ganska logiskt om du tänker efter lite. Ett barn hos ett par, ersätter en förälder, två barn ersätter en generation av båda föräldrarna. Men det måste till ett till minst, i några av dessa blivande familjerna för att ersätta eventuella dödsfall på vägen eller för att inte befolkningens tillväxt ska stanna helt. Här börjar molnen bildas.

I samband med mina helt oprofessionella studier av detta med befolkningspyramider kan jag konstatera när jag tittar på statistik på olika länder är att det finns kalla hårda siffror svart på vitt med staplar på väldigt många ställen. Men att analyser och insikter av datat lyser med sin frånvaro. Har jakten på ”big data” och informationen blivit så komplex, eller kanske snarare så enkel att ta fram så att analytiker inte skriver i klartext vad det är vi ser? Eller kan det vara måhända så att analytiker inte ser vad som händer, eller ser dom vad som händer men vill inte ”spekulera” eller skapa oro? Eller är det så att t.ex scb:s uppgift är att tillhandahålla datat och presentera det nätt och fint, sen får ”nån annan” i sann outsoursingtanke och kompetens analysera datat?

För Sveriges del kan vi notera att sedan 1970 fram till nu har vi legat på en hälsosam tillväxt i barnafödandet under endast!! ett par år kring 1990. alla andra år har vi ”legat för lite” om jag får skämta till det litet och nuvarande generation i fertil ålder klarar inte av att själva underhålla populationen. Gamla människor skaffar inte barn, eller i alla fall skapar inga nya barn. ”Skadan” är redan skedd och det har redan hänt. Vi har bara inte fattat det än. Vår viktiga siffra var 2020 1,7.

Trots detta ökar det totala invånarantalet i t.ex Sverige, men också i många andra länder. Så klart, när vi har en enorm utveckling i sjukvården, bland mediciner och forskning som gör att vi får en allt åldrande befolkning, detta gör ju förstås att siffrorna blir svårtolkade trots att vi ser dom svart på vitt ”sen barnsben”. Vi blir allt äldre och dör allt senare, medans människor i fertil ålder skaffar allt färre barn. Samtidigt så har vi människor som flyttar till Sverige, eller flyr andra länder för att komma hit, vilket snyggar till siffrorna och gör att folkmängden totalt sett förefaller att öka.

Kommentar

Om det flyr eller flyttar människor till Sverige, i synnerhet i fertil ålder, barn eller småbarnsfamiljer skall vi absolut se till att ta emot dessa med öppna armar och i möjligaste mån se till att de integreras i vårt samhälle så fort som möjligt för att kunna producera och ge sin del till samhället. Dom behövs och kommer behövas, garanterat.

Det här är receptet på en industrialisering eller utveckling som kommer att backa och göra att tillväxten minskar totalt i landet och i många andra länder som utvecklats. Räkna med minskning av BNP som följd av detta. Mindre folk, mindre kapital, mindre tillväxt, mindre affärer och så vidare. Pensionärer tar sitt kapital från kapitalmarknaderna och stoppar i madrasserna för att säkra sitt, enligt statistiken mycket långa pensionsliv. Ju fler dom blir desto mindre kapital på marknaderna.

Så, när man kikar på befolkningspyramider brukar de delas upp i namngivna grupperingar som du kanske hört talas om?

Baby boomers Generation x millenials Gen Z

Generellt kan man säga att de här generationerna är ungefär liknande i många delar av västvärlden, den industrialiserade. Baby boomers var de barn som blev till efter andra världskriget, och dom va MÅNGA! Sedan kom Generation X, följt av Millennials och sen Generation z.

 • Baby boomers födda 1946-1964
 • Generation X födda 1965-1980:ish
 • Millennials (Generation Y) födda1981-1996:ish
 • Generation Z födda 1997-2012:ish
 • Generation A födda 2012-nu:ish

Tänk dessa precis som dom är namngivna, att Boomers födde X som i sin tur födde Y->z->a. Det är som fina vågor mot en sandstrand. Först kom det en stor, sen en liten mindre, sen allt svagare, tills vi har lilla krusningen generation A just nu. Det som verkar va det knepiga är ju att för varje generation så finns det allt mindre av oss, just på grund av ändrade faktorer i våra liv. I takt med utbildning, jämställdhet, urbanisering och sjukvård skaffar vi allt färre barn.

Ja, det ser inte bra ut för många länder. För Sveriges del är det ändå rätt ok, även om det verkar luta utför även här. Men vi kan ta en titt på länder där det redan har skitit sig.

Japan

Data hämtat från Japan (globalis.se)

I japan har det gått utför sedan 1980-talet och där har man faktiskt till och med noterat en kraftig befolkningsminskning senaste åren. Allt färre arbetsföra ska arbeta för en allt större massa äldre och själva producerar dom allt färre barn. Det här är en katastrof. Om du vore politiker i Japan, hur skulle du resonera då?

Om du vore, säg en investerare i Europa som funderade på att utveckla din verksamhet, tex i Japan, vad skulle du sälja där? Till vem skulle du sälja? Tror du köpkraften bland Japanerna ökar i takt med att befolkningen minskar med hundratusentals varje år!? Det här startade förresten redan 2007.

Japans viktiga siffra var för övrigt 2020 på 1,3…

Sydkorea

Sydkorea är i samma sits som Japan, fast dom är ca 15 år efter i kurvan. Deras befolkningsminskning räknar man med startar i detta nu och deras viktiga siffra är under 1 2019. Så här går det undan. Här kan vi också tänka oss hur det ska vara att va politiker här, framtidsforskare mm. Affärsman?

Kina

Hämtat från Kina (globalis.se)

Det är nog förmodligen här problemen kommer bli som störst. Precis typ här och nu är Kina som störst. Från ungefär nu kommer det bara att gå utför. De är ungefär 1,42 miljarder Kineser just nu. De beräknas bli kanske upp emot 1,46 miljarder till 2026, sen finns det bara en väg och den pekar nedåt. Detta pga förstås det blivit bättre levnadsvillkor, dom har fått det bättre, urbaniseringen och enbarnspolitiken från 1979, allt detta påverkar landet nu. Dessutom har dom en rejäl handfull Kineser som blir och är pensionärer från nu och framöver. Inom 50 år, beräknas folkmängden vara 1 Miljard, dvs 460 miljoner mindre. Det motsvarar 9,2 miljoner människor mindre per år! Det är banne mig nästan hela Sveriges folkmängd dom minskar, varje år! Holy smoke!

(Om jag sneglar tvärt på Indien som räknas gå om Kina i befolkningsmängd så ligger dom ca 40 år efter Kina, så deras peak har inte kommit än. Men, När det väl vänder för Indien så kommer det minska ännu mera där efter 2060.)

Lägg därtill deras minst sagt besynnerliga covid-19 bekämpning med jättelockdowns och deras skakiga bankväsende så har vi nåt väldigt obra här.

Sen är väl frågan om man definierar detta som ett problem också. Med mindre folk skapar vi troligtvis ett mindre klimatavtryck på miljön kan man ju hoppas. Men det finns ju andra osäkerhetsfaktorer här att tänka på. Det är nu man riktigt får börja tänka sig för… och ställa frågor. Jag ställer frågorna men ger inga svar, än i alla fall.

 1. Hur resonerar ett lands ledning om populationen kommer att minska med 9 miljoner per år, eller för den delen minska med en tredjedel av hela befolkningen på 50 år?
 2. Hur kommer tillväxten att ske nästa år, nästa årtionde?
 3. Vilka företag kommer vilja etablera sig i Kina framöver? Kommer någon flytta därifrån?
 4. Kommer du att köpa aktier i Kinabolag, eller kanske kinafonder nu?
 5. Ser du några uppenbara hot kring detta?

I min stilla tystnad har jag funderat på svaren och de gör mig lite dyster till mods. I synnerhet som det finns ännu mera mer eller mindre ledande frågor att ställa till sig själv.

Ryssland

Eftersom vi nu har ett pågående krig kan det väl vara på sin plats att ta en titt på Ryssland också. Det kanske finns en baktanke med invasionen ändå?

OOps, det verkar minska bland ungdomarna å herrar verkar leva hårda liv
Data från Russia Population 2022 (Demographics, Maps, Graphs) (worldpopulationreview.com)

Ja, vi kan notera att Ryssland har ett av världens lägsta födelsetal. Deras viktiga siffra ligger på 1,5 (2020). Deras befolkning peakade redan 1993 och sedan dess har det gått utför. Detta är också siffror och information innan kriget. Kanske dags för lite frågeställningar igen.

 1. Kan den speciella militära operationen eventuellt ha andra mål än bara härja, erövra, vandalisera och ”avnazifiera”?
 2. Kan staplarna påverkas av kriget? Blir dom bättre av att unga män och i vissa fall kvinnor dör och skadas av krig?
 3. Kan kriget påverka migrationen/emigrationen? Vilka flyttar då?
 4. Vill unga skaffa barn i krigstider?
 5. Kommer Ryssland må bra av detta om 10 år? (ledande fråga)

Länder med födelseöverskott

Jag har här nu tagit upp några länder som inte har speciellt lysande framtidsutsikter om det är så att man/dom vill ha samma levnadsstandard, samma samhällsutveckling och vidare tillväxt som tidigare förstås. Men finns det länder på andra sidan, där det faktiskt ser lite bättre ut, eller?

Svar ja, Det finns länder där kvinnor utvecklar populationen åt rätt håll, även om karlarna har viss del i det också förstås. Det vi kan notera här är att de flesta länderna är U-länder där det fortfarande pågår en transformeringen från jordbrukssamhälle till ”Modernt” samhälle.

Nigeria, Somalia, Kongo, Angola, Uganda, Rwanda, Zambia och en hel bunt andra länder ligger en bra bit över 2,1. Dessa länder har fortfarande möjligheten att utvecklas och växa som västländerna gjort över tid, men sannolikt kommer även dessa länder i takt med industrialiseringen följa samma trender. Det som sticker ut lite är USA. Eller, well. Inspirerad av den här Amerikanen så kunde jag inte låta bli att ta upp detta land åxå.

USA

Amerikanarna har sin viktiga siffra på 1,6 2020. Det är som bekant för lite. Men, till skillnad från andra länder har dom något som kallas inflyttning. Tydligen vill väldigt många flytta och bo där till skillnad från många andra länder. Eftersom det är så kan man förstås räkna med fortsatt tillväxt, därför ser deras staplar ut som följer:

Men, ändå, trots stor inflyttning som bromsar dippen så verkar den komma i sinom tid även där. Vidare har dom rätt bra samarbeten med sina närmsta statliga grannar som Mexico och Canada, vilket i deras fall ger dom än flera fördelar.

Sammanfattning

Världen är mitt i allt ändå rätt fascinerande! Det händer grejer hela tiden, både bra och dåligt. Jag tror det är viktigt ibland att ta näsan bort från mobilen och gå ut och andas en stund i naturen, det behövs. Sen, fundera vidare på att inte suga på ”snuttefilten” sociala medier allt för länge och allt för ofta. Att se ena tiktokfilmen efter den andra, att se ena reelsen efter den andra får tiden att gå, din tid, som kanske skulle kunna användas till någonting annat? Till exempel till att fundera på demografiska kollapser? 🙂

Jag nämnde tidigare om Amerikanen där. Det är av honom jag fått de mesta av inspirationen till det här inlägget. Han heter Peter Zeihan och är Geopolitisk expert eller vad man nu ska skriva. Självklart vill jag inte gömma undan detta för dig. Tvärt om, jag tycker du själv ska ta dig några timmar och sätta dig in i hans resonemang och först därefter skaffa dig en egen uppfattning kring detta.

Om du skippar snuttefilten ett tag kan du ta del av ett seminarium han höll redan 2015.

Här är ett nyare från juli i år.

Här är hans hemsida

Han har just släppt en bok som heter ”The end of the world is just the beginning” Som du hittar och kan lyssna på på storytel (eng). Den tar upp det mesta jag försökt plita ihop ”kortfattat i det här långa inlägget” och ger dig ett större och djupare insikt i hur han resonerar. Läs / Lyssna på den!

Jag skrapar lite bara på ytan av vad han tar upp i sin bok och sina seminarium, lite halvklumpigt och ostrukturerat som vanligt.. Checka som sagt de där länkarna som går in mera på djupet av historen, jordbruket, maten, transporterna, globaliseringen, industrialismen, oljan och demografin med många rent av häpnadsväckande slides. Jag rekommenderar verkligen att du tar dig en timme eller två för att kolla på detta.

Jag har min ståndpunkt klar redan. Det ser inte bra ut om man slår ihop alla ingredienserna och blandar till en smet i bunken, det kan omöjligt bli annat en en fruktansvärd otrevlig pannkaka av detta. Som rubriken skriver ”ser vi världen gå under” så vet jag inte om jag ska vara ärlig. Det vi definitivt ser är att världen kommer att bli annorlunda. Annorlunda behöver inte betyda att det går under som tur är, även om det kan komma med bitter eftersmak.

Det är på tok för många variabler som pekar åt fel håll. Jag ville lyfta den här frågan och kolla om någon har inputs som visar på att det går att ändra på, förbättra eller kanske förändra. Ska vi bara följa med och låta saker och ting ha sin gång? Eller är det dags att ta demografifrågorna på allvar? Vilka konkreta förslag på lösningar har du, eller din favoritpolitiker? Eller är det här bara svammel tycker du? Blev jag hjärntvättad av att ha snubblat på den här Peter?

Jag har grunnat lite på några, som jag nuddat vid tidigare i inlägget.

 1. Gör det omedelbart ekonomiskt mera fördelaktigt att skaffa minst tre barn. Tredubbla barnbidraget eller nåt för det tredje barnet? Detta borde samhället tjäna på i långa loppet. Uppmuntra familjeskapande. Ett prisbasbelopp per år för tredje ungen, skulle du slå till då?
 2. Gör det enkelt att migrera till Sverige för barnfamiljer (egotänk, va före andra länder)
 3. Ta krafttag för att hjälpa bönderna! Underlätta allt vi kan för detta yrke och verksamhet. Deras arbete går inte nog understryka så in i helsikkes viktigt det är. Allt ifrån skolor till Löner. Ge bonden och hans familj lön från staten om inte verksamheten går runt. Eller har du någon annan ide? Vi kan inte äta pengar.
 4. Tillvarata jakt och fiskemöjligheterna i Sverige och vårda dessa med guldvantar.
 5. Undersök om det går att väcka liv i småbruken medans en gnutta av kompetensen finns kvar hos våra babyboomers.
 6. Skapa politisk samsyn kring framtiden gällande energipolitiken, slutkäbblat nu. Presentera detta på ett begripligt sätt för allmänheten.
 7. Identifiera nyckelprodukter och tjänster som vi verkligen behöver och försök få den produktionen så nära landets gränser som möjligt.
 8. Gör affärer med länder som har en siffra över 2.1 födslar per kvinna. Gör inte affärer med länder som har under. (en oerhörd generalisering)
 9. Hjälp Ukraina vinna kriget.

Om du lyckats läsa hela det här inlägget vill jag bara säga tack för din tid! Hoppas du fått ett underlag för att ta dig egna funderingar i ämnet.

Ett svar på ”Ser vi världen gå under?”
 1. Mycket tänkvärt. Finns mycket mera att ta upp i ämnet. Kanske människans fetischdrift är en black om foten. T.ex vad vi tycker är värdefullt, som guld och kanske bitcoin. Man använder ju el som hela Finland för att sk.maina bitcoin . Är det bra frågar jag. Nej det bara händer svarar nån.

Kommentarer är stängda.