Vårfloden 2022

Jag tänkte lägga ut några bilder och en liten filmsnutt här från floden 2022. Jag tror det vänder idag och kulmen för Sorsele Samhälle nås nog under dagen. På filmen ser du brandstationen och flödet under Lillåbron.

Vår och fjällflod är ett fascinerande ämne och få saker kan ju va så intressant att spekulera om efter år av pandemin och nu senast det pågående kriget i Ukraina. Det känns onekligen skönt då att i sällskap med andra diskutera och komma med bilder, statistik, inlägg och egna spekulationer kring hur högt årets flöden blir och när de kommer att ske.

Vindelälvens vilda flod från fjäll till kust påverkar en hel del boenden och även förstås fritidshus på vägen ner. Detta åxå inklusive biflöden som bl.a Laisälven påverkar stort hur utgången blir. Eftersom många människor påverkas av de än mera spektakulära flödena blir det förstås ännu mera intressant som Hydrologiskt överintresserad PrivatPerson (HÖPP) att följa, diskutera och spekulera kring vad som händer och även se om det någon gång går att pricka in huruvida det kommer bli blött på Sorseleholmen eller inte.

Var hittar vi datat?

Det här är ju till stor del för min egen del också, så jag får söka upp det här inlägget kommande år så jag hittar det jag söker. SMHI har ju i praktiken gömt undan observarionsdatat som är de närmaste sanningen vi kommer då det gäller fakta (förutom då att själva maka oss ut och sätta upp egna mätpinnar). Sedan har vi också hydronu, som är en webtjänst med prognoser som vi år efter år kunnat konstatera är ofta rätt missvisande. Det vill jag dock inte ge som kritik till denna myndighet utan snarare som att acceptera fakta. Det är svårt att spå ens några dagar framåt hur stora flödena kommer att bli.

Vi börjar med Hydro Nu

Hydronu är ändå en rätt cool tjänst där det skapas modeller för hur mycket och hur stora flödena förväntas bli och hur dom är.

Hydronu jämförelse med 1995 då peaken inte uppnåtts än i denna mätpunkt

Vad jag och andra noterat är att de uppdateras med fakta ungefär en gång per dygn och då kan staplarna och prognoserna ändras radikalt utifrån hur de såg ut bara ett dygn tidigare. Använd tjänsten som en cowboy nyttjar revolver och skjuter från höften. Träffsäkerheten är uppenbarligen inte den bästa. Det du kan förkovra dig i mest är ju att jämföra siffror tillbaka i tiden och bilda dig uppfattningar hur årets flod är i förhållande till andra kända år, som tex 1995.

Vattenobservationer

Här skulle jag vilja göra bloggläsaren medveten om att det kan va knepigt att hitta. SMHI har av någon besynnerlig anledning (iaf nu våren 2022) valt att gömma bort observationerna under huvudrubriken väder, medan du hittar HydroNu under huvudrubriken (Data->hydrologi->vattenföring)

Så här hittar du observationerna:

  1. smhi.se
  2. Huvudrubriken Väder
  3. Observationer
  4. Välj sen vatten
  5. Sen vattenföring

Då ska du få fram en karta över Sverige med gröna punkter. Varje punkt motsvarar en observationsplats.

Observationer över läget just nu

När du klickar på varje punkt får du fram en graf över läget just nu och hur det sett ut historiskt under några dagar tillbaka. Äldre observationer kan också laddas ner om du vill jobba med datat själv på nåt sätt i t.ex Excel.

SMHI har vid skrivandets stund lyckats med bedriften att sabba datat för Laisvall (igång nu) och Sorsele där mätningen just nu står stilla. Hur som helst tycker jag detta är en bra tjänst för att se trenden, så länge den funkar.

TIPS!

Om du själv påverkas av vårfloden, sätt ut en mätsticka på din site och kolla flödet på närmaste observationspunkt så kan du se tex din maxpunkt går vid X antal m3/sek på aktuell mätplats.

Noterbart är att observationspunkten Sorsele2 matar flest M3 i hela landet just nu då jag skriver detta 🙂

Sorseleholmen 2022-06-02

Din egen mätsticka

Oavsett spekulationer och mätdata, din mätsticka, den där stubben, trädet eller stolpen som du alltid mäter med är ju din närmsta källa till information. Där kan du själv avgöra fakta som ändå inte spåmän alltid rår över. Där ser du trenden upp eller ner och kan själv bilda dig en uppfattning om läget.

Gruppen Vårflod i Sorsele på Facebook

Den här gruppen på Facebook består av ca 1000 individer som följer flödet och bidrar med spekulationer, bilder, filmer och anekdoter. Vindelälven är lång och många påverkas ju av vad som händer från älvens början till slut. Följ gärna den också, bli en HÖPP 🙂

Och ja, från och med nu sjunker det nog så vi får börja tänka och spekulera hur nästa år blir.