Äntligen kanske många säger? Jag tycker det är viktigt att näringslivet hottas upp lite i Sorsele samhälle. Därför har jag i ett obemärkt och osannolikt samt ofrånkomligt tvingande samarbete med Google lanserat en ny butik i Sorsele! Vi behöver flera och större affärsetableringar i samhället då vi har en del tomma butikslokaler passar detta utmärkt tycker jag! Ironin i det här inlägget kommer att vara överväldigande, fast med en underton av kritik mot hur vi ser på världen idag, genom ögat på en app för naiva människor… Men förstås även med en stor gnutta humor!

Det hela handlar faktiskt egentligen om den lilla människans ”kamp” mot det stora företaget. Det hela började redan för flera månader sedan och här presenterar jag nu resan och historien hur den nya shopen blev till, häng med!

En kund ringer på jobbet

För några månader sedan munhöggs jag lite skämtsamt med en kund per telefon som undrade hur det egentligen låg till med att vi hade kontoret i samma lokaler som Systembolaget. Jag funderade verkligen och reagerade på det. Jag sa att nejdå, det måste vara fel. De håller ju till vägg i vägg med ICA 100 meter bort. Onej, fick jag höra… Enligt Google så finns Systemet på strandvägen 13A, är det därför du sluddrar tyckte han, den token 🙂

Detta väckte förstås min nyfikenhet.. Hur ser det ut egentligen?

Jomentitta, se på tusan. Systembolaget finns där på baksidan av jobbet.

Jag kontaktar Google

Jodå, så sant som det är sagt. Systembolaget finns enligt Google på strandvägen 13, rättare sagt ganska exakt på bron på jobbet. Trots ökentörst och idoget sökande har vi ännu inte hittat butiken, inte ens ett litet utlämningsställe med hemkört, trots att vi synat bron med både sopborste och förstoringsglas.

Eftersom detta är uppenbart fel så loggade jag in på Google och som god Sorseliansk patriot anmälde jag en felaktighet till google maps enligt deras instruktioner. Det går ju som bekant inte bara å tvärringa det här gigantiska globala företaget. Tyvärr har jag raderat bekräftelsen på att det var fixat. Det komiska med det hela är att trots de va bekräftat så är det fortfarande fel och detta har oanade konsekvenser.

Person var vilse

Häromdagen när jag skulle fara hem från jobbet såg jag en person utanför som såg vilsen ut. Jag klädde på mig och gick ut. Där träffade jag honom och han frågade mig var systembolaget låg. Det var en ung utrikes herre som pratade knagglig engelska. Precis så som många andra ungdomar (jovars även jag) litar ju lite väl blint på vad Google säger så han va onsdagstörstig och hittade helt enkelt inte Systembolaget i Sorsele, trots ny fin mobiltelefon. Det går ju trots allt inte jämt an att lyfta näsan från telefonen, kolla runt lite och se, få lite världsuppfattning så att säga. Nädå. Google minsann, har alltid rätt. Jag guidade den stackars ungdomen rätt så han fick sitt lillördagsdricka ändå å där insåg jag att jag måste dra mitt strå till stacken!

Men här då, i envishetens trista mecka, där man som lite pluttig användare försökt göra nåt rätt ändå inte får till det. Överhöghetens omisskännliga databaser med en massa smart AI på Google tycker att Systemet ska finnas på farstubron på jobbet, då får jag helt enkelt fixa det då, på mitt sätt. När ett stort bolag i praktiken är omöjliga att nå per telefon och ordinare system inte fungerar för kontakt och rättelser får vi ta till en helt oortodox metod och fixa det här på egen hand.

Jag bygger en shop

Japp, jag bygger ett litet eget systembolag i min egen regi. Ni får tacka mig digitalt helt enkelt. Jag ber om ursäkt i förväg till Systembolaget för att jag lånar deras logotype. Då jag inte har rättigheter att sälja alkohol kommer shopen bli rätt så begränsad, men kommer att informera alla kunder var riktiga Systembolaget finns. med en fysisk enkel vägbeskrivning. Om nu Google indexerar detta kanske en AI slår ihop 1+1 och förhoppningsvis ändrar detta vore det ju kul. Annars ser vi väl hur länge shopen får finnas kvar.

Välkommen till Systembolaget2 på strandvägen 13 i Sorsele!

Systembolaget två kommer att ha öppet under dygnets alla timmar med enklare självservice i väntan på förbättrad sökfunktion hos Google. Systembolaget själva hävdar med bestämdhet att dom finns på strandvägen 5, vilket jag inte säger emot, det verkar onekligen stämma. Förhoppningen är väl att Systembolaget tillika Google kan rätta till detta innan vintern kommer och Systembolaget 2 måste stänga pga dåligt väder. Det är ju ändå fredag så jag måste ju få skämta lite, eller hur?


Systembolaget nr2
Vägbeskrivning och bild på riktiga bolaget finns i kartongen (Olovs kartong för nya dojor på jobbet, ett par 46:or får stå som butiksinredning) För övrigt är pilen ritad digitalt, fast man kan tro den är gjort för hand..
Vilsna törstiga själar kommer nu hitta rätt!

Har du sett felaktigheter?

Checka gärna in Google Maps vid tillfälle. Jag har sett flera felaktigheter och detta bekymrar mig faktiskt en del. Om allt data finns där, felaktigt under en herrans massa år, så blir det till slut en sanning. I takt med att allt flera slutar använda gamla Atlas eller andra föråldrade tryckta kartor så blir till slut den digitala stora megamaps från Google en sanning, en obehaglig sådan. Jag menar, vem kommer att tro på gamla stofiler om hur det var förut när sanningen faktiskt finns 30cm från näsan i din senaste mobil… Nu den här gången riskerade en ung kille bara att få dricka pepsi en onsdagskväll, men nästa gång kanske det är du å frugan som inte hittar till BB, var de nu kommer att vara om några år… Ska vi verkligen bara svälja och ta emot datat som dessa stora globala företag matar oss med utan kritik?

Nu är det äntligen fredag, tat lugnt ett tag, vila upp dig, snart kommer en måndag igen.