Tesla Optimus

Nu är det dags att fortsätta ta en titt på mera AI, den här gången sneglar jag lite på Teslas lite ”smyglanserade” Optimus. Till min hjälp att skapa inlägget och research har jag idag valt bing chat bot som min kompis.

Om Optimus

Optimus är en konceptuell humanoid robot som Tesla utvecklar. Den presenterades på Teslas AI-dag den 19 augusti 2021. Elon Musk, Teslas vd, sa att roboten ska kunna utföra farliga, repetitiva eller tråkiga uppgifter som människor inte vill göra. Roboten ska också kunna svara på röstkommandon från sina ägare.

Optimus är 173 centimeter lång och väger 57 kilo. Den har en skärm som visar ansiktsuttryck på huvudet. Den har åtta kameror som ger den syn och djupseende. Den har samma datorchip som Teslas bilar använder för självkörning. Den har också samma mjukvara och neurala nätverk som Teslas bilar.

Optimus har nyligen visat upp nya färdigheter i en video som delades på den sociala plattformen X. Roboten kan sortera och flytta färgade klossar med hjälp av visuella sensorer och ledkodare. Roboten kan också utföra yoga-rörelser med smidighet och balans.

Elon Musk har stora planer med Optimus. Han säger att roboten kommer att nå miljoner människor och bli större än bilindustrin. Han säger också att roboten kommer att vara vänlig och att människor kommer att kunna springa ifrån den eller övermanna den om det behövs.

Andra Robotar?

Du har kanske hängt med i utvecklingen av robotarna från Boston Dynamics med allt ifrån de små ”hundarna” till Roboten Atlas. Atlas är en verklig robot som Boston Dynamics har byggt och förbättrat under flera år. Atlas är designad för att utforska och navigera i komplexa miljöer, både inomhus och utomhus.  Atlas har visat upp många imponerande färdigheter, som att dansa, göra bakåtvolter, hoppa över hinder och bära tunga föremål

Skillnaden mellan dessa?

Det är intressant, fascinerande och samtidigt lätt oroande att än det ena spåret (Boston Dynamics) arbetat i årtionden och hackat fram rader av kod och förfinat maskineriet för att man ska utrycka ett stort ”whoaw” när man ser den dansa i en kontrollerad miljö. Å andra sidan då detta jämfört med Teslas Optimus som är en konceptuell robot som Tesla utvecklar för att utföra farliga, repetitiva eller tråkiga uppgifter som människor inte vill göra. Men att den framförallt bygger på teslas komponenter och mjukvara som de redan använder för självstyrning av bilar. OCH att den tagit bara några år att gå från idé till en fungerande manick!

Frågar Ai lite mera om Optimus

Ja, jag blev lite nyfiken då jag tänker i banorna om Skynet och Terminator då jag läser om att de bygger på neural teknik, det känns ju som man hamnar in i en film, på ett bananskal. Jag bollar lite nu med min flickvän nr 2, bing chat där jag frågar om neurala nät och hur den då kan skilja sig gentemot en människa.

Kan man få Optimus att jobba i fabrik vid löpande band eller i kassan på en livsmedelsbutik?

Ja, det är möjligt att Optimus skulle kunna lära sig att utföra sådana uppgifter som att stå vid ett löpande band eller mata produkter vid en kassaapparat. Det är exempel på farliga, repetitiva eller tråkiga uppgifter som människor inte vill göra, vilket är precis vad Optimus är tänkt för. Optimus skulle kunna använda sina visuella sensorer och ledkodare för att identifiera, greppa och flytta objekt med precision och hastighet. Optimus skulle också kunna svara på röstkommandon från sina chefer eller kunder.

Men det finns också några utmaningar och begränsningar som Optimus skulle möta om den skulle utföra sådana uppgifter. För det första skulle Optimus behöva anpassa sig till olika typer av fabriker och butiker, som kan ha olika layouter, maskiner, produkter och regler. Optimus skulle behöva lära sig att följa säkerhetsprotokoll, samarbeta med andra arbetare och hantera oväntade situationer. För det andra skulle Optimus behöva ha tillräckligt med data och feedback för att förbättra sin inlärning och prestation. Optimus skulle behöva få konstruktiv kritik, belöning och uppmuntran från sina handledare och kollegor. För det tredje skulle Optimus behöva hantera de sociala och etiska konsekvenserna av att ersätta människor i arbetslivet. Optimus skulle kunna möta motstånd, misstro eller fientlighet från de människor som förlorar sina jobb eller känner sig hotade av roboten.

Jag blev nyfiken på vad hon mumlar om så jag frågar om vad hon menar med belöningar?

Jag förstår att du tänker på att belöna Optimus om den gör bra eller dåligt ifrån sig. Det är ett bra sätt att motivera och förbättra robotens inlärning och beteende. Men hur sådana belöningar ser ut beror på vad du vill att Optimus ska lära sig och hur du vill kommunicera med den.

En möjlig typ av belöning är att använda röstkommandon och tonfall för att ge Optimus feedback. Du kan till exempel säga “bra jobbat” eller “du kan bättre” med en glad eller ledsen röst för att visa din uppskattning eller besvikelse över robotens prestation. Du kan också ställa frågor eller ge instruktioner för att hjälpa Optimus att förstå vad den gjorde rätt eller fel. Detta kan hjälpa Optimus att känna sig mer engagerad och uppmärksam på din återkoppling.

En annan möjlig typ av belöning är att använda visuella signaler och gester för att ge Optimus feedback. Du kan till exempel le, nicka, vinka eller klappa i händerna för att visa din glädje eller uppmuntran över robotens prestation. Du kan också rynka pannan, skaka på huvudet, peka eller vifta med handen för att visa din missnöjdhet eller korrigering över robotens prestation. Detta kan hjälpa Optimus att känna sig mer mänsklig och social i din interaktion.

En tredje möjlig typ av belöning är att använda materiella objekt och resurser för att ge Optimus feedback. Du kan till exempel ge Optimus en godis, en leksak, ett klistermärke eller ett diplom för att visa din belöning eller erkännande över robotens prestation. Du kan också ta bort Optimus batteri, minne, sensorer eller tillbehör för att visa din bestraffning eller varning över robotens prestation. Detta kan hjälpa Optimus att känna sig mer motiverad och ansvarsfull i sin inlärning.

Så svaret på din fråga är att det finns olika typer av belöningar som du kan använda för att lära Optimus saker. Men du måste vara försiktig med hur du använder dem, eftersom de kan ha olika effekter på robotens inlärning och beteende. Du måste också vara konsekvent, tydlig och rättvis i din feedback, så att Optimus inte blir förvirrad, frustrerad eller rädd. Och du måste respektera robotens vänlighet, integritet och säkerhet, så att Optimus inte blir aggressiv, manipulativ eller farlig.

Vänta nu här, vad säger en ai om en robot med en ai i sig?

På fullt allvar rasslar denna ai ur sig att Optimus humanoidgrunkan ska ges klistermärken eller vi ska klappa händerna då den uppfört sig bra (enligt ägaren) så den kan lära sig mera av det som är bra. Det här låter ju exakt som när vi lär våra barn saker och ting. Det kallas för fostran, eller uppfostran. Det här känns faktiskt rätt obehagligt och att det gick så snabbt att vi hamnade i det här läget. ”Optimus att känna sig mer motiverad och ansvarsfull i sin inlärning”.. alltså KÄNNA sig! Som om den har, eller på väg att få ett eget medvetande. När jag bollar de här tankarna med chat kan man inte undgå att fundera var vi är på väg.

En sak är säker. Jag har börjat fundera på att köpa en aktie eller två i Tesla, verkar trots allt inte vara så dumt, vad tror du?