En Iphone X för bara fem kronor - sandqvist.place

En Iphone X för bara fem kronor

Ja, det är absolut sant säger än den ena och en den andra ut Facebook. Naturligtvis är ju detta spam vilket många redan förstått. Har spårat runt lite på nätet och kan konstatera att det här fenomenet började skrivas om redan 2015 när människor började bli lurade av detta. Trots detta fortsätter det bara, och framförallt på sociala medier och i synnerhet Facebook.

”Låter det för bra för att vara sant? Det var vad 29 år gamla Jeremy Delalande från Stockholm tänkte också. Han bestämde sig för att prova, och han fick sin iPhone X för bara 5 kr i posten några dagar senare.”

Klistra in den här rabattkoden i sökfältet på Google

Skriv bara in koden

Iphone x för endast 5 kr

Vad händer om man skriver in koden A55AM5UNSE i Google sök?

Ja, nu skrev jag A55AM5UNSE i rubriken och nu även i texten här också vilket gör att (förhoppningsvis) andra vilsna själar faktiskt hamnar på min sida och får läsa detta som en liten varning. Den här ”koden” byts naturligtvis ut av och till så att du bara får ett eller max 2 sökresultat. När du klickar på dessa resultat hamnar du på olika webbplatser som berättar att det faktiskt är sant du behöver bara…. tex mata in din e-postadress, göra en fakeundersökning och sedan mata in uppgifter tex kontokort mm på en osäker sida och vips är du blåst.

Har i alla fall hittat två webbplatser som har skräpinnehåll (sabbar urlerna så att de inte ska gå klicka på):

http:// www. laplanetee. com/ s8.html (den här domänen hade dessutom låtsatskommentarer som förefaller vara en facebookplugin där många ”människor” skriver att man fick sin telefon bara på några dagar, det var sant osv. Däremot så går alla länkarna till människorna till en och samma url.)

Uppdaterat 2018-05-15 med px2018kep

px2018kep är en ny kod jag såg i mitt flöde.

Uppdaterat 2018-05-16 med px2018pub

px2018pub är en ny kod jag såg i flödet.

Uppdaterat 2018-05-18 med px2018yum

px2018yum är en ny kod jag såg i flödet.

Uppdaterat 2018-05-24 med 29PP29PP29

29PP29PP29 ny kod i flödet

Uppdaterat 2018-05-28 med px2018rax och 701HH701HH

px2018rax och 701HH701HH ny kod i flödet

http:// www. iphone-5kr. com/

Hur kommer det sig att användare skickar detta i olika Facebookgrupper?

Av de konton jag kommit över och kollat så verkar merparten faktiskt vara trollkonton, dvs att någon skapat ett konto och hittat på en person och en historia för att sedan så fort som möjligt komma med i så många grupper som möjligt och sedan spamma ut detta och hoppas att någon ska hitta åt sidan med det lockande innehållet.

En liten del av kontona har faktiskt också blivit hackade. Om du upptäcker detta, bli inte arg på personen i fråga, denne vet säkert inte ens om det. Dock kan du uppmärksamma människan på att det nu är hög tid att byta sitt facebooklösenord, samt se över säkerheten där i övrigt.

Detta inlägg har en kommentar

 1. Bra att du tar upp detta. Jag kan dock säga att det inte är en liten del som blivit hackade. Jag har ett intresse i att gå så långt jag kan gällande IT-säkerhet och speciellt folk som drabbas. Det senaste halvåret har jag lokaliserat just detta, olika typer av spam på Facebook, vilket blir allt vanligare. Tyvärr så är många totalt ointresserade av att uppdatera sin redan bristande kunskap i ämnet och bara kör på, förmodligen för att godtrogenhet är typiskt svenskt.

  Vi lever i en digitaliserad värld där kunskapen om den delen av sitt liv är lika viktigt som att städa sitt hem. Denna liknelse slog mig nu och är nog den mest enkla att jämföra med för att förklara detta för en person med bristande kunskap om risker.

  Problemet med datorer och dylikt är att man inte ser smutsen direkt, man måste kolla om det finns smuts. Lite som att städa bakom möbler, under soffan, under sängen, tvätta sängkläder, skaka mattor med mera.

  Hur som helst så hjälper jag en gammal vän just nu med exakt det problem du skriver om i inlägget. Jag har flyttat från min gamla stad och har själv inte varit inne i hennes dator för att kolla, så jag får göra det på avstånd, vilket naturligtvis skapar lite problem eftersom jag inte kan felsöka direkt i den drabbade burken.

  Vad som är lätt att få fram är att det kan spåras till Danmark, vilket fick mig att lyfta på ögonbrynen. För i vintras såg jag ett liknande spam som spred sig och även det lokaliserade jag till Danmark.

  Jag pratade med Konsumentverket och dem hade precis börjat få in rapporter om detta. Dem tackade för min sökning (vilket faktiskt bara krävde att gå in på sidorna man hänvisas till, utan att klicka på skadliga länkar och läsa det finstilta). Konsumentverket tog kontakt med Danmarks motsvarighet. Så problemet är givetvis känt på så sätt, men det är förbryllande att kunskapen är förbannat låg eftersom sökningar på google ger dåliga resultat.

  Det finns mycket att nysta i och jag har enbart Googlat detta på mitt riktiga IP-nummer. Det jag ska göra nu är att prova andra sökmotorer, samt söka när jag använder VPN-tunnel och prova olika servrar för att se på andra träffar.

  Jag vet inte om detta hjälper något nämnvärt, men det kan skapa något hum om saken 🙂

Kommentarer är stängda.

Stäng meny